Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana: Romania poate sa acorde un ajutor de 1,1 miliarde de lei pentru inchiderea minelor neviabile

Comisia Europeana a acceptat ca Romania sa acorde din fonduri publice un ajutor de aproximativ 270 de milioane de euro pentru inchiderea minelor neviabile. Comisia a considerat ca masura este conforma cu normele europene privind ajutoarele de stat, iar banii se vor duce pentru inchiderea minelor de carbune care nu sunt competitive din trei unitati detinute de Compania Nationala a Huilei. Prima dintre mine este Petrila si va fi inchisa pana la sfarsitul anului 2015, iar celelalte doua - Uricani si Paroșeni - pana la sfarsitul anului 2017. Planul de inchidere notificat de Romania include masuri de atenuare a impactului asupra mediului al productiei de carbune. De asemenea, Romania s-a angajat sa sprijine lucratorii din mine care urmeaza sa fie concediati si sa sustina reconversia lor profesionala.

Ministrul Laszlo Borbely propune renuntarea la autorizatiile de mediu pentru anumite constructii

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, propune renuntarea la autorizatiile de mediu pentru anumite constructii. Borbely a anuntat ca echipa sa lucreaza la modificarea legii de autorizare a lucrarilor de constructii, pentru a nu mai fi nevoie de avize de mediu in unele lucrari care nu au impact asupra mediului. Printre acestea se numara lucrarile de constructii cu caracter provizoriu, chioscurile, tonetele, spatiile de expunere ale panourilor de afisaj si ale reclamelor, precum si copertinele situate pe caile si spatiile publice. Ministrul Mediului a precizat ca a cerut reanalizarea legii in urma unei experiente personale, cand, pentru amplasarea unei placi pe cladirea unei fundatii pe care o conduce, a avut nevoie de aviz de mediu. Laszlo Borbely a adaugat ca propunerea urmareste si eliminarea avizului de mediu pentru lucrari de modificare a cladirilor de orice fel, cu conditia mentinerii aceleiasi functiuni, pentru lucrarile de supraetajare cu inca un nivel sau pentru lucrari de extindere a cladirilor sociale. "La aceasta modificare lucram cam de o jumatate de an", a precizat ministrul.

Transelectrica, data in judecata de Eolica Dobrogea. Daunele "provizorii" solicitate: 118 milioane de euro anual

Eolica Dobrogea a dat in judecata Transelectrica si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru ca nu au acceptat cererea de racordare a parcului eolian de la Cogealac la sistemul energetic national. Eolica Dobrogea este compania care dezvolta parcul eolian achiziţionat de spaniolii de la Iberdrola în Cogealac. Aceasta cere daune "provizorii" de 118 milioane de euro pe an, se arata intr-un comunicat remis de Transelectrica. Grupul energetic spaniol Iberdrola intentioneaza sa construiasca 50 de parcuri eoliene in Romania in urmatorii sapte ani, informeaza compania. Iberdrola a primit de la Transelectrica drepturile de a dezvolta acest proiect in Dobrogea, parcurile eoliene urmand a fi construite pana in 2017. Conform datelor companiei, cele 50 de parcuri vor genera suficienta energie pentru aprovizionarea a aproximativ un milion de gospodarii.

Franta cere din nou suspendarea autorizatiei de cultivare a porumbului modificat genetic MON810, produs de Monsanto

Guvernul francez a cerut inca o data Comisiei Europene sa suspende autorizatia de cultivare a unui tip de porumb al firmei Monsanto. Solicitarea executivului din Hexagon se bazeaza pe noi studii stiintifice, a anuntat ministerul francez al Mediului, citat de Agentia France Presse. Un prim moratoriu asupra organismelor modificate genetic, lansat de Franta in februarie 2008, a fost invalidat de Curtea Europeana de Justitie. Acum, cererea "se bazeaza pe cele mai recente cercetari stiintifice", si in special pe un aviz al Agentiei Europene pentru Securitatea Alimentara, publicat in decembrie anul trecut, care "arata ca acest porumb prezinta riscuri importante pentru mediu", sustine Ministerul francez al Mediului. "Daca Uniunea Europeana nu actioneaza, am putea adopta o clauza de salvgardare", avertizeaza oficialii de la Paris.