Unele mituri despre copii si ceea ce aduce travaliul dupa sine se dovedesc remarcabil de persistente.BBCle-a pus sub microscop.

sarcinaFoto: Wikipedia

1) Primii copii se nasc, de obicei, cu intarziere

Este adevarat ca doar 4% dintre copii se nasc la data stabilita de medic si ca multi dintre "primii copii" se nasc mai tarziu, dar exista si foarte multi care se nasc mai devreme de termen. In urma unor cercetari, s-a descoperit ca primii bebelusi se nasc, in medie, putin mai tarziu decat alti copii, insa cu doar 16 ore sau chiar mai putin - comparatia fiind facuta cu copiii nascuti la termen.

2) Mancarea picanta aduce travaliul

Daca data stabilita pentru venirea pe lume a bebelusului a trecut si nu exista semne care sa indice travaliul, aproximativ jumatate dintre gravide iau lucrurile in propriile maini. Intr-un sondaj efectuat in SUA, mai mult de o cincime dintre femeile care isi doresc sa intre in travaliu mananca produse picante. Teoria sustine ca mancarea picanta ar putea creste peristaltismul, care la randul sau ar putea declansa contractiile din uter. Acest lucru nu a fost testat in mod sistematic.

3) Apa gravidei se rupe intotdeauna dramatic

In filme, femeile care se apropie de momentul aducerii pe lume a copilului arata intotdeauna terifiate dintr-odata, apa se rupe brusc si incep sa tipe de "durere" in timp ce contractiile se instaleaza, inainte de a se grabi spre spital. De fapt, uneori nu se intampla asa. Contractiile pot incepe inainte ca apa sa se rupa. Alteori, apa nici macar nu se rupe, astfel ca personalul medical o face artificial. Mai rar, sacul amniotic nu se rupe si copilul se naste inca in sac.