Sterilete, implanturi, prezervative si mereu prezenta pilula: ani de zile, metodele contraceptive au ramas aceleasi, dar o noua alternativa, care ar putea revolutiona industria, si-a facut aparitia. Titluri recente s-au focusat pe aspectele negative ale controlului hormonal: pilula provoaca depresie, iar un studiu clinic asupra unui contraceptiv masculin a fost abandonat dupa ce subiectii au acuzat efecte secundare, deja bine cunoscute la femei, potrivit The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

De 50 de ani de cand a devenit disponibila, pilula ramane optiunea principala, iar femeile poarta, in continuare, pe umar responsabilitatea pentru prevenirea unei sarcini. Ar putea un software sa fie solutia? Elina Berglund Scherwitzl, fondator si director tehnic al aplicatiei mobile de fertilitate, numita "Natural Cycles", crede acest lucru. Cu ajutorul unui termometru sensibil si al unei matematici sofisticate, "Natural Cycles" este un urmaritor de moda veche al ciclului menstrual, cu caracteristici suplimentare.

Aplicatia, lansata in 2014, solicita utilizatorului sa monitorizeze temperatura corpului dimineata, de preferinta inainte de a cobori din pat. Temperatura trebuie notata in aplicatie, care ofera detalii referitoare la perioada exacta a ciclului menstrual. Zilele in care nu este posibila o sarcina sunt colorate cu rosu, iar zilele "sigure" apar verzi. Dar ceea ce face aplicatia "Natural Cycles" unica este algoritmul dezvoltat de Berglund.

Prin utilizarea zilnica, algoritmul nu numai ca invata sa monitorizeze ovulatia, dar poate sa o si anticipeze. Astfel, primele cinci zile inainte de ovulatie pot fi identificate in timp real, alertand, astfel, femeile.

Berglund a angajat o firma de cercetatori, care o include pe Kristina Gemzell Danielsson, profesor in obstetrica si ginecologie la Institutul Karolinska din Stockholm. Studiul cel mai recent arata ca, folosita corect, aplicatia este la fel de eficienta in prevenirea unei sarcini nedorite precum este si pilula contraceptiva.

Elina Berglund a creat aplicatia pentru a-si monitoriza propriul ciclu menstrual si a avut rezultate impresionante. Acum, sute de femei folosesc "Natural Cycles" pentru a preveni sau a-si planifica o sarcina.