Atunci cand rezidentii din California care se aflau pe un vapor au auzit niste sunete slabe, au crezut ca este vorba despre pompe de canalizare zgomotoase, experimente militare sau chiar extraterestrii. Mai tarziu au descoperit ca, de fapt, sursa acelor sunete erau pestii Midshipman, potrivit BBC.

Cercetatorii au facut diferite studii, pentru a gasi o explicatie referitoare la cantecul pestilor.

Constatarile echipei din SUA sunt publicate in revista Current Biology.

Cercetatorii au descoperit ca sunetele produse de inotatoare sunt controlate de acelasi hormon care ajuta oamenii sa doarma- melatonina.

Mai multa atentie acordata modului in care melatonina actioneaza asupra receptorilor, in parti diferite ale creierului, ar putea ajuta la explicarea fenomenului denumit "ceas chimic" - cu un rol important in programarea ciclurilor de somn-veghe, reproducerea si ciripitul pasarilor.

Profesorul Andrew Bass, care a condus cercetarea, a declarat ca ceea ce i-a starnit curiozitatea despre pestele midshipman a fost o lucrare scrisa in 1924 de catre un cadru didactic numit Charles Greene, care a descris modul in care pestele de sex masculin ar fredona pe timp de noapte.

"Am descoperit ca si femelele sunt vocale, insa doar masculii se ocupa de construirea cuiburilor si tot ei sunt responsabili de producerea zgomotelor care atrag femelele catre cuiburile respective."

Pentru a afla daca zumzetul a fost controlat de un ceas intern sau de ritmul circadian, echipa a pastrat mai intai un grup de pesti midshipman in lumina constanta.

Acest lucru a suprimat aproape complet sunetele produse de acestia.

"Dar atunci cand am oferit pestilor un substitut de melatonina, acestia au continuat sa murmure, desi uneori in diferite momente ale zilei, fara un ritm anume", a declarat profesorul Bass.

"Melatonina a actionat, in esenta, ca un semnal de" du-te "pentru apelurile nocturne."

Limitand serenadele pestilor pe timp de noapte aduce, probabil, beneficii; un cor nocturn poate fi cronometrat atunci cand femelele sunt mai receptive, sau atunci cand este mai putin probabil ca pradatorii lor sa le auda.

Studiul sugereaza, de asemenea, un rol larg si fundamental pentru melatonina in tot regnul vertebrat - gasirea unui peste cu un comportament atat de legat intrinsec de ceasul corpului lor sugereaza ca circuitele creierului au evoluat de la stramosii acvatici cei mai primitivi.

Dr. Ni Feng, de la Universitatea Yale, care a fost, de asemenea, implicat in studiu, a declarat: "Melatonina este acelasi supliment pe care oamenii l-ar putea lua pentru a adormi mai usor, mai repede."

"Dar, in cazul pestilor nocturni, cum ar fi midshipman, melatonina ii ajuta sa se trezeasca si sa deschida calea pentru performanta lor - cantecul nocturn."

"Asadar, studiul nostru arata ca, prin cantec, pestele poate fi un model util pentru studierea hormonilor si pentru studiile legate de reproducerea de comportamente de comunicare vocale impartasite de multe specii din clasa vertebratelor."