​Topul profesiilor nesanatoase a fost realizat de cercetatorii din cadrul Institutului American Heart Association pe un esantion de 5.566 de persoane de peste 45 de ani care nu au suferit accidente vasculare cerebrale.

Obiceiuri alimentareFoto: captura ecran

Iata ce profesii fac parte din acest top si cu ce repercursiuni asupra sanatatii angajatilor vin la pachet aceste profesii, conform cnn.com.

  • 25% dintre persoanele care lucreaza ca sofer de tir sunt fumatori; aceasta profesie inregistreaza mai multi fumatori decat oricare alta profesie.
  • 69% dintre persoanele care lucreaza in vanzari au colesterolul crescut si obiceiuri alimentare nesanatoase.
  • Majoritatea persoanelor care lucreaza in domeniul administrativ esueaza in a isi mentine un tonus muscular bun.
  • 79% din randul persoanelor care lucreaza in domeniul culinar au probleme de sanatate legate de o dieta neechilibrata.
  • 90% din randul agentilor de politie se confrunta cu obezitatea.
  • 77% dintre pompieri au un nivel ridicat de colesterol si 35% sufera de hipertensiune.
  • Desi profesiile de manager, doctor si avocat au inregistrat cele mai bune rezultate, din punct de vedere statistic, in cadrul acestui studiu, aceste profesii au si ele partile lor negative: in timp ce numai 6% dintre acestia sunt fumatori, o treime au avut un indice ideal al masei corporale, iar 75% au fost considerati mai putin activi.
  • Managerii care lucreaza in domeniul finantelor au o dieta neechilibrata si un factor de stres ridicat.
  • Nici cei care lucreaza in agricultura nu sunt mai prejos: un numar mare de fermieri au o conditie fizica buna, insa acest lucru se datoreaza in mare parte tipului de efort fizic pe care il fac zi de zi, insa majoritatea au obiceiuri alimentare nesanatoase, conduse de imboldul de a manca rapid, fara a isi calcula precis alegerea.

Din studiile efectuate anterior retinem ca in cazul unui numar mare de profesii, in special in cazul persoanelor care lucreaza in schimburi, nivelul ridicat de stres sta in calea adoptarii unui program echilibrat in care atat odihna, cat si hrana si miscarea sunt controlate cu atentie.

Lipsa de somn si prezenta stresului ne influenteaza alimentatia si ne predispune la consumul de alcool si tutun. De aceea, este important sa retinem ca pentru a avea o inima sanatoasa nu trebuie sa adoptam gandirea de tipul "totul sau nimic", este de parere Dr. Leslie MacDonald, coautoarea studiului.

Schimbarea stilului de viata se produce cu pasi mici, prin schimbarea gustarilor din pauza de pranz si optarea pentru alimente sanatoase, precum si alegerea unei plimbari in aer liber in schimbul dozelor de energie pe care ne-am obisnuit sa ni le procuram din alimentele cu un continut mare de zahar.

"Confruntandu-se cu resurse insuficiente pentru a isi indeplini sarcinile de munca sau cu interactiuni neplacute cu sefii sau colegii de munca, angajatii sunt predispusi la formarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase. Atunci cand suntem stresati cedam mai rapid tentatiilor de a ne aprinde o tigara sau a consuma alimente bogate in carbohidrati sau dulciuri," declara autoarea.

Acest studiu este un semnal de alarma care trebuie sa ne faca constienti de problemele de sanatate pe care locul de munca ni le poate cauza, este de parere Dr. Sharonne Hayes, medic cardiolog in cadrul Mayo Clinic din Minnesota.

Totul trebuie facut in pasi simpli: trebuie sa ne formam obisnuita de a ne pregati un pranz sanatos inca de dimineata, pentru ca la masa de pranz sa nu fim tentati sa comandam mancare fast-food. Am putea sa renuntam la lift si sa urcam pe scari fie la birou, fie acasa sau sa ne obisnuim sa facem o plimbare de jumatate de ora dupa masa de pranz.

"Trebuie sa realizam ca sta numai in puterea noastra sa facem alegeri mai bune pentru noi insine. Numai fiind constienti de acest lucru vom putea renunta la obiceiurile nesanatoase," a adaugat Dr. Sharonne Hayes.

TOP 5 carti recomandate pentru persoanele care vor sa inceapa o dieta: