Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a declarat ca realizeaza ca poate fi ultimul care detine acest titlu. Dar, el a spus pentru BBC ca este de parere ca ar fi mai bine ca traditia, veche de secole, sa inceteze "in momentul in care va exista un Dalai Lama popular".

Dalai LamaFoto: Captura YouTube

Dalai Lama a sugerat ca Marea Britanie a adoptat o atitudine moale fata de China in ceea ce priveste protestele recente din Hong Kong si a precizat ca actorii internationali trebuie sa faca mai multe pentru a incuraja democratia in China.

"China vrea foarte mult sa se alature economiei mondiale. Ar trebui sa fie bineveniti, dar, in acelasi timp, lumea libera are o responsabilitate morala de a aduce China in democratie", a spus Dalai lama.

In ceea ce priveste titlul sau, Dalai Lama a spus ca aparitia unui succesor va depinde de circumstantele mortii sale si de "poporul tibetan", a zis el.

Dalai Lama a subliniat ca in rolul sau nu mai sunt incluse responsabilitati politice: in 2011, Dalai Lama le-a inmanat liderului guvernului tibetan din exil, Lobsang Sangay.

China a spus in repetate randuri ca va alege urmatorul Dalai Lama.

"Institutia Dalai Lama va inceta intr-o zi. Aceste institutii facute de om vor muri", a spus Dalai.

"Nu exista nicio garantie ca nu va veni un Dalai Lama prost, care se va dezonora. Asta ar fi foarte trist. Asa ca, ar fi mult mai bine ca traditia veche de sute de ani sa inceteze in momentul cand este in functie un Dalai Lama popular", a adaugat acesta.