De cele mai multe ori, turistii care ajung la Ierusalim nu ies de pe traseele clasice, cele care contin exclusiv obiective religioase. Dar dincolo de acestea, exista si un Ierusalim contemporan, plin de viata, in care oricine isi poate scrie o poveste foarte speciala de calatorie.

Terasa in IsraelFoto: Smile Media

Nu departe de Turnul lui David, pe o straduta linistita din centrul vechi al Ierusalimului, un Harley Davidson se sprijina de un zid, aproape ca intr-un tablou suprarealist. Vis-a-vis, intr-un mic butic de tatuaje lucreaza proprietarul motocicletei, Wassim Razzouk, care vine dintr-o lunga traditie de artisti de tatuaje. Reclama lor spune ca familia lui face asta de la 1300 si nu am nicio indoiala ca poate fi asa.

Parte din comunitatea copta din Nordul Africii, barbatii Razzouk ii tatuau pe cei de aceeasi confesiune religioasa cu ei, cu semne care le asigurau intrarea in lacasurile sfinte. Tatuajele vremurilor vechi erau un fel de buletine de credinta pe care le purtai tot timpul cu tine. Si azi, mainile indemanatice si rapide ale lui Wassim tatueaza mai ales pelerini. In Ierusalim sunt de trei generatii si doar tehnica a evoluat de la prima pana la cea de-a treia, pentru ca cele mai multe dintre tatuaje sunt modele vechi de ilustratii religioase, unele usor naive, altele de-o remarcabila maiestrie artistica, pe care crestinii de azi, intocmai ca cei din alte epoci, le iau cu ei acasa ca amintire a pelerinajului la locurile sfinte.

La coada la Razzouk Tattoos statea un grup de tineri din Australia, insotiti de preotul lor ortodox. De altfel, dupa cum spune Wassim, clientela lui e cea mai speciala din lume: de la calagarite catolice la motociclisti suparati.

Orasul vechi din Ierusalim e impartit, formal, in patru: cartierul armenesc, cel evreiesc, cel crestin si cel arabesc. Atmosfera in ele e foarte diferita, la fel si peisajul. Cel armenesc e de departe cel mai linistit si mai aerisit: din loc in loc cate un restaurant (uneori cu specific armean), cate un magazin cu arta si antichitati.

Cel crestin, are zone mai serene, ca cele care inconjura cladirile patriarhatului ortodox si mai aglomerate, ca cele de langa Sfantul Mormant, unde strazile sunt pline de restaurante, terase si tarabe unde se vand suveniruri: cruciulite ale Ierusalimului frumos lucrate in aur, sticlute cu apa din Iordan ori tamaie si smirna din cele mai bune.

Cartierul evreiesc, la randul lui, are propriul fel de a fi: piatete relativ largi (pentru un oras atat de vechi) aduna seara invatatori si invatacei, familii cu copii ori cantareti de strada. Restaurantele sunt kosher, unele remarcabil de bune pentru un loc atat de turistic, iar in magazine poti gasi, de pilda, tot ce-ti trebuie pentru un Bar Mitzvah ca la carte.

Cartierul arabesc e un bazar tipic de Orientul Mijlociu. Stradute inguste, acoperite, gem de marfuri, intr-un fel de de toate pentru toti care-ti aminteste ca orasul vechi al Ierusalimului e locuit si de oameni obisnuiti, nu numai de turisti si pelerini.

Dincolo de orasul vechi, insa, e si un oras mai nou care merita vazut. Piata Mahane Yehuda e o explozie de culoare si coolness, ar trebui sa va imaginati ca hipsterii pun stapanire pe Piata Obor si o transforma intr-un loc in care gramezile colorate de fructe si legume sunt vecine cu wine baruri fitoase, graffiti-urile decoreaza peretii din spatele restaurantelor care vand falafel si s'chug, un sos yemenit care a cucerit tot Orientul Mijlociu.

Mahane Yehuda poate fi o experienta culinara, nu numai culturala, pentru ca aici, in aceasta piata fondata la final de secol 19, traditiile gastronomice evreiesti aduse din toata Europa si nu numai sunt inca pastrate. Piata e deschisa in prima parte a zilei, asa ca un mic dejun tipic evreiesc e o alegere buna.

Terasele din apropierea pietei au in meniu vestita shakshuka, un amestec de oua prajite si sos pe baza de rosii, absolut delicioasa atunci cand e gatita cum se cade. Preturile sunt in jur de 40-50 de lei pentru un mic dejun complet, care include si cafea, dar si franturi din viata de zi cu zi de aici: copii nord-africani care poarta pe cap cosuri cu paine, fetite evreice cu fustele pana in pamant,alergandu-se in drum spre scoala, gospodine care targuiesc legume si rabini care intra in librariile religioase din zona.

La doar un kilometru distanta de piata, cartierul Mea She'arim e o calatorie prin tunelul timpului direct in cea de-a doua jumatate a secolului 19. E locul in care traiesc evreii Haredim, foarte religiosi, care pastreaza cu sfintenie regulile iudaismului. Toti barbatii au haine negre si perciuni lungi, pe cap poarta palarii sau cel putin o kippah. La intrarea in cartier scrie in mai multe limbi, inclusiv in engleza ca e necesar ca strainii care vin aici sa fie imbracati decent. Evitati sa conduceti masina in zona daca e Shabbat, nu mergeti in cartier in grupuri mari si nu incalcati codul vestimentar sub nicio forma. Aratati respect locuitorilor, stilul lor de viata e foarte diferit de al nostru si trebuie sa il respectam daca mergem la ei acasa.

Cumparaturile la Ierusalim sunt un capitol separat de calatorie. Sigur, obiectele religioase sunt printre preferatele celor care ajung aici, fie ca vorbim de bijuterii splendid lucrate, din aur, cu pietre pretioase sau de simple cruci din lemn de maslin. Apoi, gentile din piele de camila, dar mai ales sandalele, sunt achizitii exotice si trainice cu care va puteti intoarce acasa. Chiar langa zidurile orasului vechi se afla cel mai luxos complex comercial al Ierusalimului, Mamilla, pe dinafara o fortareata, pe dinauntru un mall sofisticat, in care gasiti peste 140 de magazine, cafenele si restaurante. Daca cautati bulevardul de shopping al orasului, el se numeste King George, are si o parte exclusiv pietonala.

O calatorie la Ierusalim poate fi completata de hotelul pe care-l alegi. Optiunile sunt nenumarate, de la hoteluri din lanturi internationale pana la nepretentioase locuri pentru pelerini. Stelele au mai putina importanta in ecuatie pentru ca nu corespund neaparat conditiilor de cazare. In orasul vechi, o optiune buna este Sephardic House, un hotel lipit de zidurile cetatii, intre cartierul evreiesc si cel armenesc, cu preturi care pornesc de la 100 de euro pe camera.

Totusi, costul fluctueaza mult in functie de perioada anului, bineinteles, in apropierea marilor sarbatori religioase, ele sunt mai mari. Faceti rezervarile din timp sau apelati la o agentie locala care va poate da variante potrivite pentru tipul de calatorie pe care v-o doriti.

Pentru cei care au suficient de multi bani ca sa cumpere nu numai o camera de hotel, ci si o poveste, American Colony Hotel e probabil cel mai bun loc.

Fondat, dupa cum ii spune numele, de un grup de americani ajunsi in Tara Sfanta, a fost de-a lungul anilor, un loc de intalnire pentru oameni din etnii si culturi diferite, un refugiu pentru jurnalistii straini sau politicieni si unul dintre cele mai frumoase si linistite locuri din Ierusalim, unde chiar daca nu ramai peste noapte, merita sa bei o cafea cu cardamom in curtea interioara.

Alte locuri de vazut intr-o calatorie la Ierusalim

  • Muzeul animalelor biblice e unul dintre cele mai placute si amuzante muzee din Israel, un loc in care si copiii se pot simti foarte bine, nu numai adultii
  • Restaurantul Machneyuda atrage gurmanzi din toata lumea, fiind, de multi ani, unul dintre cele mai bune restaurante din intreg Orientul Mijlociu. Rezervarile se fac cu cel putin cateva saptamani in avans. 
  • Kibutzul Tzuba nu e tocmai un kibutz clasic (are parc de distractii pentru copii, de pilda), dar e un loc situat pe dealurile Ierusalimului, in afara orasului, unde va puteti bucura de natura si de gustoasele vinuri evreiesti.
  • Vezi aici oferte de city break pentru Israel

Citeste si:

Un articol sustinut de Lapam