Vazuta de pe Muntele Maslinilor, cetatea Ierusalimului, e solara si impunatoare. Pe masura ce te apropii de ea, redevine intima si apropiata. Strazile ei intortocheate si stramte sunt pline de oameni care-si duc inspre locurile sfinte dorintele, visurile si uneori durerile. Frumusetea pietrei de culoarea sofranului e completata de energia pelerinilor. E orasul lor si ei sunt adevaratii lui cuceritori.

Cupola StanciiFoto: Smile Media

La ora 6 dimineata, duminica, orasul vechi din Ierusalim respira in propriul lui ritm. Preoti greci, armeni, copti sau siriaci merg ca la parada spre Biserica Sfantului Mormant. Portile bisericii au fost descuiate deja, iar pelerinii de-abia se trezesc in hotelurile din oras. "Sa ai o dimineata plina de trandafiri!" ti se ureaza dintr-un mic magazin care vinde smirna si condimente. In cea mai importanta biserica a lumii crestine, cea in care e mormantul lui Hristos e liniste, iar coada (destul de mare) vesnic prezenta in jurul capelei din mijloc, acum lipseste. E aerul plin de tamaie si parfumul acesta anticipeaza inceperea slujbelor. Incet, incet, biserica se va umple de pelerinii nerabdatori sa atinga lespedea de mormant a lui Iisus.

In piata din fata, grupuri venite din America de Sud, cu cruci in spinare, spun Tatal Nostru. Pe acoperis, acolo unde coptii sunt stapani, niste protestanti americani canta un imn. La intrare, langa o piatra inmiresmata, mai multe rusoaice ingenunchiate freaca de ea obiecte personale. Oameni din toate colturile lumii pot fi vazuti aici in acelasi timp, cu ritualurile lor diferite, pe care le poarta de-a lungul Drumului Crucii, azi, in mare parte, un bazar arabesc.

Agentiile de turism locale stiu foarte bine de unde se face "acea" fotografie cu Ierusalimul. "Acea" fotografie in care cupolele lui se vad splendid in soare, unde vaile cu morminte se scurg ireale inspre zidurile vechii cetati. Sunt locuri speciale pe Muntele Maslinilor unde se merge doar pentru panorama. Dar daca ai ajuns pana acolo si ai inteles, vazand vechiul oras, de ce atat de cantat si laudat in literatura religioasa si nu numai a lumii, merita sa o iei la pas, in jos, printre cimitirele evreiesti, cu lespezi incarcate de pietricele, semn ca urmasii celor adormiti vin sa-si onoreze stramosii. E liniste aici, unde, traditia evreiasca spune, ca atunci cand Mesia va veni pe pamant, ii va invia primii dintre toti pe cei morti, o liniste sparta din cand in cand de familii venite sa se roage langa morminte. Ritualul e exotic si tulburator, si-l poti urmari fara probleme, atata vreme cat te poti cu respect.

Mai jos de cimitire, crestinii se pot ruga la splendida Biserica Maria Magdalena (ruseasca), mai putin vizitata decat locurile din orasul vechi si poate, tocmai de aceea, mai fermecatoare. In vale, alti maslini, alta poveste biblica: Gradina Ghetimani, locul in care Iisus e vandut romanilor, locul ultimei rugaciuni cu apostolii. Maslinii de aici se spune ca sunt milenari. Despre asta e greu sa bagi mana in foc, dar dupa dimensiuni, cu siguranta au vegheat gradina secole numeroase.

Ierusalimul este loc sfant pentru toate cele trei religii abrahamice. Tesatura arhitecturala a orasului e usor de inteles, chiar daca pare, mai curand, un labirint. Cetatea e strapunsa de mai multe porti, iar strazile sunt pline de indicatoare care te duc foarte rapid acolo unde vrei sa ajungi. Si multi dintre cei care intra in cetate vor sa ajunga la Zidul Plangerii.

E, dupa cum ii zice numele, un zid. Unul simplu, de piatra galbuie, inalt, in capatul unei piatete destul de largi. Si totusi, acest loc de pelerinaj important pentru evrei, atrage si oameni din alte religii, care vin aici sa-i lase, pe biletele strecurate intre pietre, mesaje lui Dumnezeu. La zid, partea in care au acces barbatii e separata de cea a femeilor si probabil, pentru cineva mai putin religios, spectacolul pe care-l ofera oamenii care vin aici e partea incredibila a experientei.

Evrei ultra-ortodocsi cu palarii uriase, de fetru sau chiar blana, rabini si invatacei in redingote negre, cu pantaloni trei sferturi si ciorapi albi, vesele grupuri insotite de cantareti la coarne (instrumente biblice, facute chiar din coarne de animale) care serbeaza Bar Mitzvahul cate unui baiat de 13 ani. Dar oricine ai fi, oricum ai arata si orice ai cauta aici, e imposibil sa nu te simti in largul tau.

Deasupra Zidului Plangerii e moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai important loc din lume pentru musulmani, dar si Domul Stancii, cu cupola lui aurita, de unde, spune legenda, Mahomed ar fi plecat intr-o calatorie in ceruri. Complexul de pe Muntele Templului e functional, dar, in general, calatorii care nu sunt musulmani, nu pot participa intotdeauna la serviciul religios. De asemenea, daca vreti sa vizitati moscheile, trebuie sa va informati inainte despre program si modalitatea de intrare care, din ratiuni de securitate, se poate schimba de la o perioada la alta.

Si Muntele Sionului, chiar cel evocat de atatea ori in Vechiul Testament, este de vazut intr-o vizita la Ierusalim. E in afara cetatii si aici e casa in care a avut loc cina cea de taina si tot aici e mormantul marelui rege si psalmist David. Si daca vreti sa iesiti putin de pe traseul turistic clasic, tot pe Muntele Sionului, in cimitirul catolic, gasiti locul de veci al lui Oskar Schindler, crestinul care, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a salvat 1200 de evrei de la moarte.

Ierusalimul are o densitate uriasa de obiective turistice si religioase si de aceea, daca petreceti doar cateva zile in el, faceti o lista scurta si relevanta pentru dorintele si asteptarile voastre. E un oras pe care merita sa-l explorati cu rabdare si cu ceva premeditare pentru a-i intelege fiinta unica intre orasele lumii.

Sfaturi practice pentru o vizita la Ierusalim

  • Purtati incaltaminte cu talpa ceva mai groasa si aderenta, cele mai multe strazi sunt pavate cu piatra.
  • Luati cu voi ceva de acoperit capul, o sa va serveasca uneori in asezamintele religioase, dar, mai important, va va proteja de soarele uneori foarte puternic al zonei.
  • Apelati la un ghid israelian, in general, sunt foarte bine pregatiti, iar Ierusalimul se cere si inteles cultural si istoric.
  • Tratati cozile de la cele mai importante obiective religioase cu rabdare, ele pot parea foarte mari, dar nu ramane nimeni pe dinafara.
  • Daca nu aveti masina inchiriata, folositi cu incredere transportul public care este practic si rapid (in special tramvaiul).
  • Vezi aici oferte de city break pentru Israel

Citeste si:

Un articol sustinut de Lapam