Numerosi imigranti, inclusiv romani, au raspuns la mai multe anunturi fictive pentru locuri de munca, in timp ce foarte putini cetateni britanici s-au aratat interesati sa se angajeze, fie ei si someri, relateaza Daily Mail, in editia electronica de joi, citat de Mediafax.

Daily Mail a postat anunturi online, in ziare si in vitrinele magazinelor, pentru zece locuri de munca fictive in orase din Marea Britanie, platite peste salariul minim national. In pofida cresterii ratei somajului, posturile de menajera sau ajutor in bucataria restaurantelor sunt in continuare ocupate in mare parte de imigranti.

Motivul pentru care se intampla acest lucru face inca obiectul dezbaterilor, dar ministrul Muncii si Pensiilor, Iain Duncan Smith, a avertizat ca Guvernul laburist precedent a creat un sistem de ajutoare sociale in baza caruia oamenii practic sunt platiti ca sa nu munceasca. Omul de afaceri David Mawson, din Coventry, este de acord cu aceasta opinie.

Unul dintre posturile fictive anuntate de Daily Mail este de menajera, cu un program de 25 de ore pe saptamana si un salariu de zece lire sterline (11 euro) pe ora. In total, 234 de persoane s-au aratat interesate, dintre care numai 17 britanici si restul straini, inclusiv 30 de romani. Postul de ajutor in bucatarie la un restaurant din Manchester a atras 42 de persoane, dintre care numai 17 cetateni britanici.

Toate posturile au atras muncitori straini, care pareau in general elocventi si inteligenti, majoritatea exprimandu-si hotararea de a munci din greu, comenteaza Daily Mail. Romanii au mai aplicat pentru posturi de ospatar la o cafenea din Northampton, lucrator la un depozit din Luton, camerista la un hotel din Brighton, asistent pentru batrani la un azil din Southampton, muncitor la o unitate industriala din Birmingham si fermier in Kent.

Dintre britanicii care au raspuns la anunturi, putini pareau sa fie din randul somerilor de lunga durata care incearca sa-si gaseasca locuri de munca. Multi dintre aplicantii britanici sunt studenti care incearca sa se intretina pe durata studiilor sau tineri aflati la primul loc de munca.