Presedintii american, Barack Obama, si rus, Dmitri Medvedev, au trimis presedintiei moldovene mesaje de felicitare pentru marcarea a 20 de ani de la proclamarea independentei acestei foste republici sovietice, relateaza ProTV Chisinau, citeaza Mediafax.

Obama s-a adresat direct moldovenilor, salutand progresele inregistrate de Republica Moldova in cei 20 de ani de independenta si indemnand Guvernul sa isi respecte pozitiile asumate, anume "de a transforma Republica Moldova intr-un stat european modern, democratic si prosper".

In mesajul sau, Obama mai saluta "eforturile depuse in ultimii doi ani de tranzitie spre o societate bazata pe principiul democratiei si respectarii legii", si a reiterat mesajul transmis Chisinaului de vicepresedintele Joe Biden, in vizita sa din martie, potrivit caruia "Statele Unite doresc sa vada republica Moldova avansand in perspectivele sale de integrare europeana si vor continua sa susutina Republica Moldova in acest proces".

In schimb, Medvedev pledeaza pentru continuarea relatiilor intre cele doua tari, in baza Tratatului de prietenie ruso-moldovean, pe care il prezinta drept o garantie a solutionarii conflictului transnistrean pe cale pasnica.

El adreseaza felicitari pentru sarbatoarea de la 27 august, care este totodata Ziua Nationala a fostei republici sovietice si apreciaza ca o "consolidare a statului moldovean si reformarea domeniilor social si economic sunt esentiale pentru realizarea potentialului de cooperare multilaterala" intre Republica Moldova si Rusia. Seful statului rus mai indeamna la "aprofundarea" relatiilor bilaterale prin "noi proiecte economice si extinderea relatiilor in domeniul cultural-umanitar".