Vicepresedintele sud-african Kgalema Motlanthe a cerut Tribunalului Penal International anchetarea comandantilor NATO pentru posibile crime impotriva umanitatii in timpul campaniei de bombardamente in Libia, transmite TimesLive. Oficialul a facut aceste afirmatii in timpul unei interpelari in Parlament legata de situatia volatila din nordul Africii.

Kgalema Motlanthe Foto: Agerpres

Motlanthe a spus ca TPI, care a emis recent mandate de arestare pentru liderul libian Muammar Gaddafi si cativa dintre apropiatii sai, trebuie sa-si extinda ancheta asupra rolului jucat de fortele NATO in sustinerea rebelilor ce lupta impotriva fortelor pro-guvernamentale libiene.

"Observam ca NATO incearca sa creeze impresia ca rebelii actioneaza independent in atacurile din Tripoli, dar exista legaturi clare si coordonare la acel nivel. Intrebarea este daca [instanta] va avea mijloacele necesare pentru a descoperi aceste informatii si sa-i aduca in fata justitiei pe cei care sunt responsabili, inclusiv comandantii NATO de la fata locului".

TimesLIVE precizeaza ca, in Johannesburg, un grup de "africani ingrijorati" a adresat NATO o scrisoare deschisa in care afirma ca Africa risca sa fie "recolonizata".

Unul dintre semnatarii documentului, seful Departamentului de stiinte politice de la University of Johannesburg, Chris Landsberg, a spus ca NATO "a violat legea internationala" si ca "are o agenda ce urmareste schimbarea regimului".

Raidurile aeriene din Libia au fost declansate dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezolutie, sustinuta si de Africa de Sud, ce viza protejarea civililor din Benghazi, amenintati de trupele lui Gaddafi. Rezolutia prevede impunerea unei zone de interdictie aeriana pentru a proteja civilii.

Motlanthe a afirmat ca operatiunea NATO in Libia va face dificila orice sanctiune viitoare a ONU in cazuri similare, in special in Siria.