Suspectul de crime de razboi Goran Hadzic, care isi asteapta extradarea din Serbia pentru a aparea in fata Tribunalului Penal International de la Haga, s-ar fi ascuns si in Romania in cei sapte ani in care a fost cautat, informeaza Russia Today.

Goran Hadzic in 1993 (stanga)Foto: Reuters

Arestarea de miercuri a fost laudata la nivel international, insa expertii sustin ca aceasta nu va deschide calea Serbiei pentru integrarea in UE.

Goran Hadzic in momentul arestarii, intr-o padure din nordul Serbiei

Goran Hadzic in momentul arestarii, intr-o padure din nordul Serbiei

Foto: Reuters

Avocatii lui Hadzic au declarat ca acesta nu va face recurs la decizia de extradare in Olanda, insa nu se stie cand va fi transportat.

Presa din Serbia speculeaza pe tema locului unde Hadzic s-a ascuns timp de 7 ani. Unii sugereaza ca ar fi fost in afara tarii - Rusia, Belarus si Romania. Surse din politie sustin ca au primit semnale in acest sens de-a lungul anilor, insa acestea nu s-au confirmat.

Fuga lui Hadzic a început în iulie 2004, în momentul în care autorităţile sârbe primeau de la TPI actul de inculpare a acestuia.

Acesta a fost arestat in nordul Serbiei, in regiunea in care se afla celebra manastire Krusedol. Procurorii sarbi au afirmat ca au luat urma lui Hadzic dupa ce acesta a vandut un tablou scump realizat de Amedeo Modigliani, pentru a face rost de bani cu care sa se intretina.

In varsta de 52 de ani, Goran Hadzic este acuzat de torturarea si uciderea a sute de civili croati si de deportarea a mii de croati sau non-sarbi din Croatia, in timpul razboiului din 1991-1995.