Mii de austrieci si de turisti s-au strans sambata in centrul istoric al Vienei in asteptarea funeraliilor lui Otto von Habsburg-Lothringen, mostenitorul ultimului imparat Austro-Ungar, relateaza AFP.

Otto von HabsburgFoto: Reuters

Inima sa va fi inmormantata duminica in Ungaria, un simbol al fidelitatii acestui om fata de dinastia sa.

Decedat in data de 4 iulie, la varsta de 98 de ani, Otto von Habsburg-Lothringen va fi ingropat, dupa o viata de exil, in cripta Capucinilor, unde se odihnesc marea parte a membrilor familiei imperiale si sotia sa, printesa germana Regina von Sachsen-Meiningen, a decedat in 2010.

Funeraliile au reunit numerosi reprezentanti ai nobilimii europene si chiar si un nepot al imparatului etiopian Hailé Selassié, printul Asfa-Wossen Asserate. La Viena sunt prezenti regele Carl XVI Gustaf al Suediei si regina Silvia, marele duce Henri de Luxembourg, printul Adam al II-lea du Liechtenstein, precum si fostii monarhi ai Romaniei, Mihai I, si Bulgariei, Siméon al II-lea.

Incepand de joi, publicul se reculege in fata ramasitelor lui Otto Habsburg, care a parcurs un lung drum pana la revenirea in Austria, unde i-a fost interzisa intrara pana in anul 1966.

Nascut in 1912 el urma sa ii succeada la tron tatalui sau, Carol I al Austriei.

Poliglot, adept al unitatii europene, Otto von Habsburg a prezidat Parlamentul European intre anii 1979 si 1999 si s-a aflat in fruntea Partidului Popular European (PPE).

Sanatatea lui Otto von Habsburg s-a subrezit serios dupa ce a cazut pe scari in casa lui din Pocking, Bavaria, si in special dupa moartea in 2010 a sotiei sale. El a avut sapte copii, 22 de nepoti si doi stranepoti.