Statele Unite sunt in discutii cu NATO pentru retragerea armelor nucleare tactice americane din Europa, scopurile declarate fiind realizarea unei lumi denuclearizate si reducerea cheltuielilor, a anuntat vineri un cotidian japonez, preluat de AFP.

Potrivit ziarului Asahi Shimbun, guvernul american are in vedere retragerea tuturor armelor nucleare tactice si cu raza scurta de actiune amplasate in Europa incepand cu perioada Razboiului Rece.

Discutii aprofundate ar trebui sa inceapa in urmatoarele luni si sa se finalizeze inainte de summitul NATO din Chicago, in mai 2012, a precizat cotidianul, care citeaza un inalt oficial american insarcinat cu dezarmarea nucleara.

Presedintele Barack Obama vrea sa negocieze cu Rusia reducerea armelor nucleare tactice si a arsenalelor nucleare, dupa ratificarea, in acest an, a tratatului de dezarmare START.

Japonia este singura tara care a fost victima a doua bombardamente atomice, efectuate de armata americana asupra oraselor Hiroshima si Nagasaki, in august 1945.