Rodney King, afro-americanul agresat de patru politisti albi in 1991, a fost arestat din nou marti in California, el fiind acuzat ca isi conducea masina in timp ce era sub influenta alcoolului, transmite CNN. In 1992, achitarea celor patru ofiteri care l-au agresat pe King a declansat revolte in cartierele dominate de afro-americani din Los Angeles, violentele soldandu-se cu 55 de morti, peste 2.000 de raniti si pagube de un miliard de dolari.

Rodney KingFoto: Agerpres

Marti seara, King a fost oprit de politisti in Moreno Valley, in districtul Riverside din sudul Californiei, dupa ce ofiterii au observat ca a incalcat "de cateva ori" regulile de circulatie.

"O ancheta preliminara a indicat faptul ca soferul conducea in timp ce era sub influenta alcoolului. El a fost condus la Departamentul de Politie din Moreno Valley, pentru continuarea anchetei", a anuntat politia.

La 3 martie 1991, patru ofiteri de politie din Los Angeles au fost filmati in timp ce-l bateau pe King, dupa ce acesta, aflat sub influenta alcoolului, nu a oprit la semnalele ofiterilor si a pornit in mare viteaza pe strazi, urmarit de masinile celor din LAPD. Cei patru politisti implicati si ofiterii care erau la locul incidentului au declarat ca King s-a opus arestarii si ca i-a atacat pe oamenii legii.

In urma agresiunii, King a suferit fracturi craniene, precum si rani la creier si rinichi.

Cei patru ofiteri care au participat la agresarea lui Rodney King au fost trimisi in judecata, insa ei au fost achitati anul urmator, de un juriu din Simi Valley, o zona dominanta de albi din California.

Achitarea ofiterilor a declansat revolte in cartierele dominate de afro-americani din Los Angeles, violentele soldandu-se cu 55 de morti, peste 2.000 de raniti si pagube de un miliard de dolari.

Doi dintre ofiteri au fost ulterior condamnati pentru incalcarea unor drepturi civile, iar King a castigat 3.8 millioane de dolari dupa ce a dat in judecata orasul Los Angeles.

In momentul incidentului din 1991, King era eliberat conditionat pentru jaf. In anii care au urmat, el a mai avut probleme cu politia. In 1996, King a fost inchis 90 de zile dupa ce si-a lovit sotia cu masina. In 2003, a fost arestat din nou pentru depasirea vitezei, in timp ce era baut. El a fugit de politisti si s-a izbit cu masina de o casa. In martie 2011, a fost retinut in Arcadia (California) pentru ca a condus masina fara a detine un permis auto.

Rodney King a recunoscut ca are probleme cu alcoolul, el fiind internat de cateva ori in clinici de dezalcoolizare.

Vezi mai jos incidentul din 1991 si secvente din revoltele din Los Angeles. Atentie, imagini violente!