Planurile primarului din Split, al doilea mare oras al Croatiei, de a construi o statuie a lui Iisus Hristos care sa fie cea mai mare din lume, au starnit reactii aprinse in randul localnicilor, mii de oameni criticand proiectul pe site-urile de socializare, relateaza AFP.

Statuia lui Iisus Hristos din PoloniaFoto: Reuters

Primarul orasului Split, Zeljko Kerum, a anuntat saptamana trecuta o initiativa privind ridicarea unei statui de 39 de metri reprezentandu-l pe Iisus Hristos - cu trei metri mai inalta decat "cea mai mare statuie a lui Iisus din lume" la ora actuala, cea din Swiebodzin, in vestul Poloniei.

Kerum a spus ca statuia - ce va fi ridicata pe dealul Marjan, pe care ani de zile a stat scris "Tito", numele fostului lider comunist iugoslav Iosip Broz Tito - ar reprezenta "un bun simbol".

"Ar fi o atractie turistica, un nou loc de pelerinaj... Suntem totusi un oras catolic si o tara catolica", a spus Kerum, citat de presa locala.

Primarul este increzator ca membrii consiliului municipal vor sustine ideea sa, iar cetatenii, spune el, ar putea decide in privinta acesteia printr-un referendum.

"Proiectul va fi finantat din donatii, iar administratia orasului nu va trebui sa dea niciun ban pentru el", a spus Kerum.

Insa ideea primarului din Split a starnit dezbateri aprinse in Croatia, multi acuzandu-l pe Kerum, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din aceasta tara, de populism, inaintea alegerilor parlamentare ce vor avea loc la finalul acestui an.

Luni, aproape 4.000 de utilizatori de Facebook au aderat la pagina de Facebook intitulata "Kerum, in numele lui Iisus, nu-l construi pe Iisus", unii dintre acestia argumentand ca banii ar putea fi mai bine cheltuiti pentru constructia de mori de vant sau de panouri solare.

"Domnule Kerum, pacatele nu pot fi mantuite in acest mod", "Inceasca sa stranga electorat inaintea alegerilor", "Daca vreau sa vad statuia lui Iisus, ma duc la biserica si ma rog Lui" - sunt cateva dintre comentariile ce contesta ideea lui Kerum.

Alte doua pagini de Facebook care sustin initiativa primarului au strans la randul lor cateva zeci de sustinatori.

Aproape 88% din cei 4,4 milioane de locuitori ai Croatiei sunt de religie romano-catolica.