O fosta angajata a grupului american Abercrombie & Fitch Co. a dat in judecata retailerul de imbracaminte, sustinand ca a fost concediata ilegal dupa ce a refuzat sa-si dea jos traditionalul val musulman in timp ce se afla la serviciu, transmite FoxNews. Plangerea depusa de Hani Khan se adauga celorlalte acuzatii de discriminare impotriva asa-numitei "politici a infatisarii", ce ar fi utilizata de compania americana. Criticii afirma ca Abercrombie promoveaza cu predilectie imagini de tineri albi, atletici. Compania din New Albany (Ohio) afirma insa ca nu tolereaza discriminarea.

Hani KhanFoto: Agerpres

Khan a declarat ca un manager de la un magazin din mall-ul Hillsdale din San Mateo a angajat-o in urma unui interviu la care ea a purtat hijabul. Managerul a spus ca purtarea valului este permisa, atata vreme cat obiectul vestimentar este in culorile companiei.

Tanara de 20 de ani sustine ca, dupa patru luni, un alt manager si un sef de la resurse umane au intrebat-o daca poate sa-si dea jos valul in timp ce se afla in timpul orelor de program. Khan afirma ca, din cauza ca a refuzat sa se supuna cererii celor doi, a fost suspendata din functie si ulterior concediata.

"Crescand in aceasta tara, unde Bill of Rights garanteaza libertatea religiei, m-am simtit abandonata. Acest caz este legat de principii, de dreptul de a fi capabil sa-ti exprimi religia in mod liber si sa poti lucra in aceasta tara", a spus femeia in timpul unei conferinte de presa.

Plangerea depusa de Hani Khan se adauga celorlalte acuzatii de discriminare impotriva asa-numitei "politici a infatisarii", ce ar fi utilizata de compania americana. Criticii afirma ca Abercrombie promoveaza cu predilectie imagini de tineri albi, atletici. Compania din New Albany (Ohio) afirma insa ca nu tolereaza discriminarea.

In 2004, desi a sustinut ca nu a incalcat legea, compania a platit 40 de milioane de dolari unui grup de angajati si candidati afro-americani, hispanici si asiatici care o dadusera in judecata. Compania a fost obligata sa implementeze noi programe si politici manageriale pentru a creste diversitatea.

Plangerea a fost depusa in Tribunalul federal din San Francisco. In septembrie trecut, Equal Employment Opportunity Commission a decis ca Khan a fost concediata ilegal. Avocatul femeii afirma ca aceasta vrea ca Abercrombie sa-si schimbe asa-numita "politica a infatisarii" pentru a permite purtarea de valuri religioase. Khan solicita de asemenea si despagubiri financiare, neprecizate insa.