Operatiunea care viza arestarea unei militante franceze pentru cauza bascilor, Aurore Martin, care ar fi trebuit transferata in Spania in virtutea unui mandat de arestare european, a fost intrerupta marti la Bayonne, in sud-vestul Frantei, in urma unei actiuni a militantilor, au declarat surse politienesti, citate de AFP.

Importante forte de politie care erau grupate in fata unei cafenele din Bayonne, unde militanta in varsta de 32 de ani s-a refugiat dupa ce a scapat de arestare, au parasit locul in jurul orei 16,30 (14,30 GMT).

"Operatiunea a fost stopata din cauza tulburarii ordinii publice", a declarat un oficial din politie, fara a oferi alte precizari.

Aproximativ 40 de militanti au reusit sa intrerupa, pe o strada din centrul orasului Bayonne, operatiunea politiei care o viza pe Aurore Martin.

Dupa o disputa destul de violenta intre sase politisti cu cagule care venisera sa o aresteze si militantii sositi in ajutorul sau, Aurore Martin s-a refugiat intr-un bistrou, inconjurata de mai multe zeci de simpatizanti si de alesi locali din regiune, veniti sa o sustina.

Pe numele lui Aurore Martin a fost emis un mandat european de arestare in 13 octombrie 2010 de un magistrat din Madrid, in vederea inceperii urmaririi penale pentru "participare la o organizatie terorista", din cauza activitatilor sale in conducerea Batasuna. Acest partid este autorizat in Franta dar este interzis in Spania din cauza prezumtivelor sale legaturi cu organizatia separatista armata ETA.