Aproape 80% dintre persoanele care au strans peste 500.000 de dolari pentru campania electorala a lui Barack Obama din 2008 au primit "posturi importante in administratie", dezvaluie un raport realizat de Center for Public Integrity si citat de ABCNews. Potrivit postului american de televiziune, aceasta situatie indica faptul ca, desi Obama a promis ca va schimba felul in care merg lucrurile la Washington, afacerile continua sa se desfasoare la fel ca intotdeauna.​

Barack ObamaFoto: Reuters

Raportul afirma ca 184 din cei 556 de "bundlers" - sponsori care au promis sa stranga sute de mii de dolari pentru campania electorala - sau "partenerii acestora (sot/sotie) s-au alaturat, intr-un fel sau altul, administratiei lui Obama".

Pentru sponsorii importanti, procentul celor care lucreaza in prezent pentru Casa Alba este si mai mare: aroape 80% dintre persoanele care au strans peste 500.000 de dolari pentru campania electorala a lui Barack Obama din 2008 au primit "posturi importante in administratie".

Potrivit Center for Public Integrity, candidatul Obama a afirmat ca grupurile mari de interese nu vor avea un rol proeminent in DC in timpul administratiei sale. "Cinicii, lobistii, grupurile speciale de interese ce au transformat guvernul nostru intr-un joc pe care si-l permit doar ei... Ei obtin accesul, in timp ce voi ajungeti sa scrieti scrisori. Timpul pentru politici de acest fel a luat sfarsit", spunea senatorul Obama in februarie 2007, atunci cand si-a anuntat intentia de a candida pentru fotoliul de presedinte.

Casa Alba a afirmat insa ca raportul Center for Public Integrity este "cu greu, o informatie de prima mana" si a insistat ca donatiile n-au jucat niciun rol in acordarea de locuri de munca guvernamentale, care au fost oferite "datorita recomandarilor candidatilor".

ABC da cateva exemple de sponsori ai campaniei lui Obama care ocupa in prezent functii importante. Tom Perrelli a strans 500.000 de dolari pentru Obama in 2008 si este in prezent Procuror general asociat, Charles Rivkin, un alt sponsor important, este acum ambasador in Franta, iar Donald H. Gips ambasador in Africa de Sud.

Potrivit American Foreign Service Association, presedintele Obama a nominalizat mai multi ambasadori "politici" (in detrimentul diplomatilor de cariera) decat orice alt lider american in ultimii 20 de ani. 36.2% din ambasadorii numiti de Obama sunt "politici", fata de doar 30% nominalizati de George W. Bush sau 27.82% numiti de Bill Clinton.​