Reteaua Al-Qaeda a difuzat un nou clip video dupa moartea lui Osama bin Laden, in care le cere musulmanilor care traiesci in Occident sa lanseze un jihad in "teritoriul inamic", a anuntat vineri centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste (SITE), potrivit AFP.

Clipul are doua parti si dureaza o ora si 40 de minute.

Intre cei care vorbesc se numara si Ayman al-Zawahiri, adjunctul lui bin Laden, si purtatorul de cuvant al acesteia, Adam Gadahn.

Musulmanii care traiesc in Occident "sunt perfect plasati pentru a juca un rol decisiv in jihadul impotriva sionistilor si a cruciatilor", afirma Gadahn, conform transcrierii publicate de SITE.

In Statele Unite,muslmanii pot sa-si procure fara dificultate arme automate, fara a fi nevoiti sa prezinte acte de identitate, a spus el. "Este important sa slabim pasiunile razboinice ale dusmanilor nostri cei lasi, vizand personaje publice influente in media, guverne si economiile sioniste si cruciate", a declarat Gadahn.

SITE precizeaza ca inregistrarea, intitulata "Nu sunteti responsabili decat pentru voi insiva", a fost produsa de As-Sahab, organizatia media a retelei al-Qaeda.

Mesajul prezinta in deschidere imagini ale lui Osama ben Laden alaturi de al-Zawahiri, in timp ce sustine un discurs in care critica ocupatia tarilor musulmane de catre state ocidentale.