O ramura pakistaneza a retelei Al-Qaeda a planuit sa-l asasineze pe seful grupului Lockheed Martin, unul dintre cei mai importanti contractori americani din domeniul defensiv, a declarat David Coleman Headley, un autoproclamat terorist, citat de AFP. Headley a facut aceste afirmatii in timpul procesului prietenului sau, Tahawwur Hussain Rana, judecat intr-un tribunal din Chicago sub acuzatia de terorism.

David Coleman Headley, in fata judecatoruluiFoto: Agerpres

Headley a spus ca asasinatul ar fi fost o razbunare pentru dronele produse de Lockheed Martin si folosite de armata americana.

Dupa arestarea sa in 2009, in Chicago, Headley a pledat vinovat la 12 acuzatii de terorism, unele dintre acestea vizand atacul din Mumbai, din 2008.

In prezent, el depune marturie impotriva lui Rana, pentru a evita pedeapsa cu moartea si extradarea in India, Pakistan sau Danemarca.

Headley a spus ca, in mod secret, el a folosit computerul lui Rana pentru a se documenta in legatura cu un plan de asasinare a directorului executiv de la Lockheed Martin. El a adaugat ca cercetarile lui au fost "mai aprofundate decat o simpla cautare pe Google de cateva ori".

Headley a afirmat ca a colaborat la acest complot impreuna cu Ilyas Kashmiri, comandantul organizatiei teroriste pakistanez Harakat-ul-Jihad al-Islami (HUJI), membru important al Al-Qaeda.

Un purtator de cuvant al Lockheed Martin a refuzat sa comenteze daca grupul american stia de complot si daca a luat masuri suplimentare pentru a-l proteja pe Robert Stevens, directorul sau executiv din 2004.

Compania a precizat ca prioritatea sa o reprezinta "siguranta si securitatea fiecarui angajat Lockheed Martin".

Rana este acuzat ca i-a oferit adapost lui Headley si a actionat ca mesager, procurorii afirmand ca el a avut un rol logistic in atacul din Mumbai si intr-o tentativa de atentat la Copenhaga.

Rana, cetatean canadian nascut in Pakistan, a respins toate acuzatiile.