Agentia Internationala de Energie Atomica a precizat ca Japonia a subestimat riscurile pe care le presupunea tsunamiul care a lovit centrala nucleara de la Fukushima, informeaza BBC. Pe de alta parte, reactia la dezastrul din 11 martie a fost "exemplara".

O echipa AIEA se afla in inspectie la centrala nucleara de la Fukushima, pana pe 2 iunie, pentru a analiza accidentul si efectele acestuia. Expertii vor realiza un raport pe care il vor prezenta la o adunare internationala de la Viena din 20-24 iunie.

Raportul preliminar critica lipsa unor masuri luate in eventualitatea in care valurile ar trece de zideul de 5,7 metri ai centralei, afectand generatoarele centralei, deja admisa de Japonia.

"Riscurile tsunami-ului pentru cateva locuri a fost subestimat. Constructorii si operatorii de centrale nucleare ar trebui sa evalueze in mod corespunzator si sa ofere protectie impotriva riscurilor tuturor dezastrelor naturale", se arata in raportul preliminar.

Cu toate acestea, expertii s-au declarat "profund impresionati de devotamentul muncitorilor japonezi in fata acestui dezastru fara precedent" si au considerat "exemplara" reactia Japoniei.

"Masurile luate pe termen lung de protejare a civililor si de evacuare au fost impresionante si extrem de bine organizate," a continuat raportul.

Echipa de evaluatori a subliniat nevoia Japoniei pentru agentii independente in sectorul nuclear.

Situata la 250 de kilometri de Tokyo, centrala nucleara de la Fukushima a fost grav afectata de seismul cu magnitudinea de 9 grade care a zguduit Japonia pe data de 11 martie.

Reprezentantii Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare, au anuntat in aprilie ca in jur de 3 luni vor fi necesare pentru a reduce radioactivitatea provenita de la centrala nucleara de la Fukushima si intre 6 si 9 luni pentru a readuce toate reactoarele sub control.