Zborul cancelarului german Angela Merkel catre India a fost intarziat cu aproape doua ore, dupa ce guvernul din Iran a refuzat sa permita avionului oficial sa tranziteze spatiul aerian al tarii, relateaza BBC News.

Angela Merkel, tinuta-n aer de IranFoto: Reuters

Aeronava in care se afla Angela Merkel a fost astfel nevoita sa survoleze timp de doua ore deasupra Turciei, a anuntat guvernul german.

"Nu ne-am mai confruntat niciodata cu asa ceva pana acum", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului german, Steffen Seibert, care a adaugat ca incidentul a fost "cel putin neobisnuit".

"Inceput neobisnuit al calatoriei in India - Iranul a refuzat temporar sa acorde permisiune de survol avionului cancelarului. Aterizare cu intarziere la New Delhi", a scris Steffen Seibert pe Twitter.

Germania l-a convocat pe ambasadorul iranian pentru oferi explicatii cu privire la incident.

"Impiedicarea cancelarului german de a tranzita spatiul aerian al Iranului este absolut inacceptabila, denota o lipsa de respect fata de Germania, pe care noi n-o vom accepta", a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

"De aceea l-am chemat pe ambasadorul iranian. Ii vom transmite foarte clar ca o asemenea incalcare a conventiilor internationale nu va fi in niciun fel tolerata de Germania", a adaugat ministrul german, comentand decizia de a-l convoca pe reprezentantul diplomatic al Iranului.

Nu se stie inca de ce autoritatile de la Teheran au refuzat aprobarea de survolare a spatiului iranian pentru avionul Angelei Merkel.