Presedintele rus Dmitri Medvedev a invitat miercuri Ucraina sa aleaga intre aderarea la Uniunea Europeana si structurile economice legate de Moscova, apreciind ca fosta republica sovietica nu poate fi "asezata intre doua scaune", relateaza AFP.

"Nu poti fi asezat intre doua scaune, trebuie sa alegi unul sau altul", a declarat presedintele rus, intr-o conferinta de presa.

"Vreti sa va alaturati UE, mergeti daca va asteapta" a subliniat el.

"Dar daca Ucraina alege calea europeana, va fi mai dificil pentru ea sa-si gaseasca locul in spatiul economic unificat sau uniunea vamala la care participa Rusia, Belarus si Kazahstan", a adaugat liderul de la Kremlin.

Ucraina, fosta republica sovietica ce ocupa un loc strategic intre Rusia si UE, este condusa din 2010 de presedintele Viktor Ianukovici, considerat mai degraba un pro-rus decat apropiat ideii de integrare europeana.

Predecesorul sau Viktor Iuscenko, care ajunsese la putere in urma unei miscari populare denumite Revolutia portocalie, era un partizan fervent al aderarii Ucrainei la UE si la NATO, in ciuda opozitiei Moscovei.