Fortele de securitate siriene au deschis focul asupra activistilor pro-democratie care protestau, vineri, in orasul Hama (centrul Siriei), pentru a-i impiedica sa ajunga aproape de un sediu al partidului de guvernamant Baath, a relatat un martor pentru Reuters.

"Am vazut doi lunetisti pe cladire. Niciunul dintre noi nu avea arme. Exista victime, posibil doi morti", a spus martorul, un activist pentru drepturile omului participant la proteste.

UPDATE - Cel putin trei manifestanti au fost raniti in orasul Douma, o suburbie a capitalei Damasc, dupa ce fortele de ordine au tras spre multimea de protestatari. "Am ajutat la transportarea a trei oameni ce au fost loviti de gloante in picior", a povestit un martor.

Mii de persoane au demonstrat in "Vinerea cea Mare" in mai multe orase din Siria, cerand "rasturnarea de la putere a regimului" presedintelui Bashar al-Assad. Protestele vin la o zi dupa ce presedintele Assad a anuntat abolirea starii de urgenta aflata in vigoare de aproape 50 de ani - aceasta fiind una dintre principalele cereri ale activistilor pro-democratie.

Starea de urgenta a fost instituita in 1963, anul in care partidul presedintelui Assad a ajuns la putere, pentru a fi invocata in cazul arestarilor abuzive si pentru a anihila opozitia.

Actualul lider al opozitiei, Haitham al-Maleh, spune insa ca gestul de joi este nesemnificativ pentru ca nu este intarit de existenta unei justitii independente si de diminuarea puterii alocate fortelor de securitate.

Protestatarii cer si eliberarea miilor de detinuti politici care se afla in inchisori fara sa fi fost judecati si eliminarea articolului 8 din Constitutie, care prevede ca Partidul Baath este singurul partid de conducere al tarii.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.