Premierul japonez a anuntat sambata intr-un discurs transmis de CNN ca nicio persoana nu a fost afectata de radiatiile de la la centrala nucleara Fukushima. De altfel, nivelul radiatiilor a scazut dupa explozia de sambata dimineata.

Premierul a facut un apel la populatie sa-si pastreze calmul, considerand ca seismul si valurile tsunami care au urmat reprezinta "un dezastru national fara precedent".

"Luand masuri ferme, vom face tot ceea ce putem pentru ca nimeni sa nu aiba probleme de sanatate", a spus Kan, intr-o conferinta de presa sustinuta la patru ore dupa o explozie produsa in incinta reactorului 1 al centralei nucleare.

"As vrea ca toata lumea sa acorde atentie informatiilor oferite de guvern si presa si sa ramana calma", a insistat el.

Si ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a anuntat sambata, intr-un comunicat ca, pentru moment, nu s-a inregistrat o crestere a radioactivitatii in Extremul Orient rus, unde se desfasoara controale amanuntite in urma gravelor probleme survenite in sectorul nuclear nipon, dupa seismul de vineri, informeaza AFP.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a declarat ca explozia de sambata dimineata de la centrala nucleara din Fukushima nu s-a produs la reactor.

Explozia s-a produs la ora locala 15,36 (6,36 GMT) la reactorul nr.1 al centralei nucleare de la Fukushima (nord-est), a doua zi dupa cutremurul cu magnitudinea 8,9, cel mai puternic inregistrat vreodata in arhipelagul nipon.

Agentia japoneza de securitate nucleara si industriala a afirmat ca este putin probabil ca sa se fi produs grave pagube la carcasa, dupa ce avertizase initial ca o fuziune ar fi putut fi in curs in reactor.

Cesiu radioactiv a fost intr-adevar detectat in apropierea centralei nucleare, ceea ce atesta ca un un asemenea fenomen era pe cale de a se produce, a afirmat un expert.

Potrivit agentiei Kyodo, radioactivitatea primita intr-o ora de o persoana aflata in centrala corespunde limitei de radioactivitate care nu trebuie depasita anual.