O inregistrare video realizata la 11 septembrie 2001, care prezinta momentele imediat urmatoare atacurilor impotriva World Trade Center din New York, au fost date publicitatii luni, transmite DailyNews. In urma cu aproape 10 ani, 19 teroristi islamisti au deturnat patru avioane comerciale in SUA: doua aparate au lovit WTC din New York, unul a izbit cladirea Pentagonului, iar un altul s-a prabusit in Shanksville (Pennsylvania). 2.993 de oameni din 90 de tari au murit in atacuri. Atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost revendicate de catre organizatia Al Qaeda.

Imagini dramaticeFoto: Captura YouTube

Filmul, care dureaza aproape 17 minute, a fost realizat de catre Departamentul de Politie din New York. Inregistrarea a fost obtinuta de catre National Institute of Standards and Technology (NIST) si postata pe Internet.

In imaginile surprinse de un elicopter al NYPD se pot vedea cele doua Turnuri Gemene invaluite de nori grosi de fum. Politistii se apropie foarte mult de WTC, iar camera surprinde incendiile care au loc la etajele superioare ale turnurilor ce dominau Districtul Financiar.

Elicopterul aterizeaza apoi intr-un parc din apropiere, unde ofiterii continua sa urmareasca WTC in timp ce arde.

Aparatul se ridica din nou in aer, unde politistii privesc consternati cum turnurile cad la pamant.

"Intregul turn s-a prabusit. Dumnezeule mare, au pus la pamant intreaga constructie", se aude unul dintre ofiteri, dupa care politistul inteaba retoric: "Cum de s-a prabusit?"

"Am plecat de-acolo la momentul potrivit", spune unul dintre ofiteri, in timp ce al doilea raspunde: "Stiu".

"Turnul de Nord s-a prabusit", transmite prin statie unul dintre politisti.

"Mama naibii", se aude celalalt ofiter.

NIST a obtinut inregistrarea prin asa-numitul Freedom of Information Act. Institutul, care apartine Departamentului Comertului, a investigat prabusirea Turnurilor Gemene, precum si a cladirii 7 de la World Trade Center, unde se afla centrul de comanda performant realizat de primarul Rudy Giuliani.

NIST a concluzionat ca incendiile au slabit structura de otel a cladirilor, inclusiv a unor coloane de sprijin, determinand prabusirea imobilelor.

Adeptii teoriei conspiratiei insista insa ca doar demolarea controlata ar fi putut face ca Turnurile Gemene, doua cladiri inalte si realizate cu ajutorul unor tehnici moderne, sa cada la pamant atat de rapid.