Cel putin 14 persoane au fost ranite, in cursul noptii de marti spre miercuri, in orasul libian Benghazi, in timpul confruntarilor dintre sustinatorii opozitiei si politisti, sustinuti de manifestanti pro-guvernamentali, transmite HuffingtonPost. Aceasta a fost a doua demonstratie organizata in orasul libian in care manifestantii solicita demisia Guvernului de la Tripoli. Duminica, la doua zile de la plecarea de la putere a presedintelui egiptean Hosni Mubarak, Muammar Gaddafi a spus ca refugiatii palestinieni ar trebui sa profite de valul revoltelor populare din Orientul Mijlociu si sa se adune, in mod pasnic, la granitele cu Israelul pana cand acesta va ceda solicitarilor lor. "Acesta este timpul revolutiilor populare", a spus liderul libian.​

Muammar Gaddafi Foto: Agerpres

Martorii au declarat ca aproximativ 2.000 de manifestanti au demonstrat pe strazile orasului-port, cerand demisia premierului Baghdadi al-Mahmoudi.

BBC a scris, citand un martor, ca demonstrantii s-au confruntat cu fortele de securitate si cu sustinatori pro-guvernamentali.

Protestatarii au aruncat cu pietre in politisti, care au raspuns cu tunuri de apa, gaze lacrimogene si gloante de cauciuc. Cel putin 14 persoane, intre care 10 politisti, au fost ranite.

Protestele au intervenit dupa arestarea unui critic al Guvernului. Avocatul Fathi Terbil a fost eliberat ulterior, insa protestele au continuat in orasul aflat la circa 1.000 de km de capitala Tripoli.

Pe Internet, in special pe site-urile de socializare Facebook si Twitter, a aparut un anunt care le cere libienilor sa protesteze joi, in toate orasele.

Guvernul libian nu a comentat evenimentele care au avut loc in Benghazi, insa AP a precizat ca protestele nu par sa fi fost indreptate impotriva lui Muammar Gaddafi, aflat la putere de peste 40 de ani. Gaddafi a venit la putere dupa o lovitura militara, in 1969, si de-atunci conduce tara fara Parlament si fara Constitutie. Desi sustine ca este doar "un lider revolutionar", liderul libian detine puterea absoluta, avand controlul asupra serviciilor de securitate.

Luni, mai multe grupari de exilati libieni au cerut rasturnarea de la putere a lui Gaddafi si o tranzitie pasnica spre democratie in Libia.

Duminica, la doua zile de la plecarea de la putere a presedintelui egiptean Hosni Mubarak, Muammar Gaddafi a spus ca refugiatii palestinieni ar trebui sa profite de valul revoltelor populare din Orientul Mijlociu si sa se adune, in mod pasnic, la granitele cu Israelul pana cand acesta va ceda solicitarilor lor. "Acesta este timpul revolutiilor populare", a spus liderul libian.​

"Trebuie sa cream o problema pentru lume. Acesta nu este o declaratie de razboi, ci un apel la pace", a afirmat Gaddafi.

Protestele din Libia intervin in contextul in care Orientul Mijlociu si nordul Africii sunt martorele, in ultimele luni, la ample miscari de protest indreptate impotriva guvernelor.