​Liderul libian Muammar Gaddafi a facut apel la tarile musulmane sa se uneasca impotriva puterilor occidentale, transmite Reuters, care citeaza un discurs tinut duminica la televiziunea de stat. Gaddafi a spus ca lumea s-a impartit in doua: in alb (Statele Unite, Europa si aliatii lor) si verde (lumea musulmana). Pe de alta parte, liderul de la Tripoli a spus ca refugiatii palestinieni ar trebui sa profite de valul revoltelor populare din Orientul Mijlociu si sa adune, in mod pasnic, la granitele cu Israelul pana cand acesta va ceda solicitarilor lor.

Muammar GaddafiFoto: AGERPRES

"Culoarea alba a decis sa scape de culoarea verde. Aceste tari trebuie sa fie unite impotriva culorii albe, deoarece toate statele albe sunt inamicii islamului", a spus el, adaugand ca "toate statele arabe care au relatii cu Israelul sunt regimuri lase".

Reuters precizeaza ca Gaddafi a criticat mereu ceea ce el a numit "imperialismul occidental". Tara sa a fost nevoita sa suporte ani de zile sanctiuni internationale dupa ce a fost acuzata ca sponsorizeaza grupari teroriste si urmareste sa achizitioneze armament interzis. Sanctiunile au fost ridicate in 2004, insa Gaddafi continua sa acuze Occidentul in discursurile sale.

Pe de alta parte, liderul de la Tripoli a spus ca refugiatii palestinieni ar trebui sa profite de valul revoltelor populare din Orientul Mijlociu si sa adune, in mod pasnic, la granitele cu Israelul pana cand acesta va ceda solicitarilor lor. "Nu e o declaratie de razboi. E un apel la pace", a spus Gaddafi.

Gaddafi, care este respectat in multe regiuni din lumea araba pentru atitudinea sa critica la adresa Israelului si a liderilor arabi care discuta cu statul evreu, a declarat ca "flotile de nave ar trebui sa-i ia pe palestinieni... si sa astepte pe tarmurile palestiniene pana problema este rezolvata".

"Acesta este timpul revolutiilor populare", a spus liderul libian, in primul sau discurs important de la inceputul protestelor anti-guvernamentale din Egipt.

"Trebuie sa creeam o problema pentru lume. Acesta nu este o declaratie de razboi, ci un apel la pace", a afirmat Gaddafi.

Potrivit Reuters, palestinienii au cerut in repetate randuri ca refugiatiilor care au fugit sau au fost obligati sa plece in timpul razboiului din 1948 sa li se permita sa revina in Israel, impreuna cu urmasii lor. Israelul sustine insa ca orice reinstalare a refugiatilor palestinieni trebuie sa aiba loc in afara granitelor sale.​