Un maior din armata egipteana care s-a alaturat manifestantilor din Cairo a anuntat vineri ca alti 15 ofiteri de diferite ranguri s-au dus de asemenea in Piata Tahrir pentru a lua parte la proteste, transmite Reuters. "Miscarea de solidaritate cu poporul a fortelor armate a inceput," a declarat maiorul Ahmed Ali Shouman.

Joi seara, Shouman a declarat multimilor din Tahrir ca si-a predat arma si s-a alaturat protestatarilor, cerand un final imediat al regimului lui Hosni Mubarak.

"Circa 15 ofiteri s-au alaturat revolutiei poporului. Scopurile noastre sunt aceleasi cu ale poporului," a spus el, adaugand ca alti ofiteri se vor adresa multimilor dupa rugaciunile de vineri.

"Ceea ce i-a determiant pe acesti ofiteri si pe mine sa ne alaturam revolutiei este juramantul de credinta pe care l-am depus cand am intrat in armata - sa protejam natiunea," a spus Shouman cand a fost intrebat daca ofiterii nu risca un proces la curtea martiala.

Protestatarii l-au ridicat pe Shouman pe umerii lor strigand "Armata si poporul sunt uniti!", dupa ce acesta le-a vorbit pe scena.

Shouman a precizat ca se afla de 15 ani in armata si a fost trimis sa pazeasca intrarea vestica in Piata Tahrir in timpul protestelor. Multi dintre cei care s-au alaturat manifestantilor sunt ofiteri care au fost trimisi in piata, aflandu-se constant aproape de oameni.

Manifestantii se aduna vineri pentru noi proteste, dupa discursul de joi seara a presedintelui Mubarak, in care acesta a anuntat ca nu demisioneaza, insa isi transfera mare parte din atributii vicepresedintelui Omar Suleiman. Sute de oameni se afla deja in fata palatului prezidential.

Consiliul armatei s-a reunit vineri dimineata si a anuntat ca in scurt timp va face o precizare imporanta.