O pagina care a fost creata recent pe site-ul de socializare Facebook ii indeamna pe palestinienii din Fasia Gaza sa participe vineri la un protest impotriva Hamas, transmite Haaretz. Pagina, intitulata "Revolutia onoarei", le cere locuitorilor sa ia parte vineri, dupa rugaciuni, la o demonstratie de masa menita sa rastoarne guvernul controlat de miscarea islamista.​

"Tineri din iubita Fasie Gaza vor realiza o actiune majora, care va schimba fata istoriei", se scrie intr-un mesaj postat pe pagina online.

"Ne inspiram din revoluţiile produse in Tunisia verde şi in Egiptul faraonilor, care au aderat la lupta pentru libertate", se spune pe pagina de Facebook, unde pana miercuri seara se stransesera 2.338 de simpatizanti.

Pagina de pe Facebook, creata doar in limba araba, face apel la fortele de securitate ale Hamas sa nu foloseasca violenta impotriva demonstrantilor.

Grupul sustine ca urmareste sa puna capat rupturii dintre Fasia Gaza si Cisiordania, produsa in momentul in care Hamas a preluat complet controlul fasiei in iunie 2007: "Vom iesi in strada si vom pune capat rupturii, recastigandu-ne unitatea nationata intr-un mod pasnic. Mesajul nostru catre voi este: Nu va acoperiti mainile cu sangele nostru pur. Nu va supuneti stapanilor, proprietarilor de vile, de apartamente, de pamanturi, de masini si jeepuri".

Grupul afirma ca protestele din Fasia Gaza vor fi "o revolutie populara adevarata": "Este revolutia moscheelor, a bisericilor, a fabricilor, a universitatilor, a scolilor, a somerilor si a internet-cafeurilor".

Haaretz scrie ca printre cei care au lansat initiativa pe Internet par sa se numare si suporteri ai miscarii Fatah, care controleaza Cisiordania.

Expertii sustin ca nu sunt siguri daca apelul pe Facebook va reusi sa mobilizeze un numar mare de manifestanti. Locuitorii din Gaza se tem de aparatul de securitate al Hamas, foarte agresiv cu criticii sai.

Human Rights Watch (HRW) a spus ca autoritatile din Gaza au reprimat saptamana trecuta o demonstratie de solidaritate cu manifestantii din Egipt, arestand cel putin sase femei.