O carte scrisa in 1995 de unul dintre liderii Fratiei Musulmane detaliaza ambitiile organizatiei si modul in care se evalueaza, observatii relevante in contextul crizei din Egipt, noteaza The Jerusalem Post in editia electronica. Textul "Jihadul este calea" a fost tradus de Palestinian Media Watch si publicat miercuri pe site-ul palwatch.org.

Potrivit JPost, Fratia Musulmana este cel mai mare beneficiar al revoltelor din Egipt. Marti, doi reprezentanti ai Fratiei au participat la discutii cu vice-presedintele Omar Suleiman. Interzisa oficial dar tolerata de regim, organizatia devine principalul jucator in cadrul opozitiei de la Cairo.

Cartea "Jihad-ul este Calea" este cea mai recenta dintr-o serie de 5 volume semnate de Mustafa Mashhur, care a condus Fratia intre 1996 si 2002.

"Ummah-ul islamic (comunitatea transnationala a musulmanilor - n.r.) isi poate recastiga puterea si se poate elibera si asuma pozitia ce i se cuvine, dorita de Allah, ca cea mai solemna natiune intre oameni, ca lideri ai umanitatii", scrie in text.

"Cunoasteti-va statul si credeti cu fermitate ca sunteti stapanii lumii, chiar daca dusmanii vostri v-ar dori degradarea", este un alt citat din carte.

In ciuda mesajului universal, cartea confera o semnificatie importanta Palestinei. "Frati onorabili au obtinut shahada (martiriul) pe pamantul iubitei Palestine, in timpul anilor '47 si '48, in jihadul lor impotriva grupurilor criminale ale Zionului. Pana in ziua de azi, amintirea lor ii ingrozeste pe evrei iar numele Fratiei Musulmane ii terifiaza."

Intr-o nota mai generala, Mashuur mai scrie: "Problemele lumii islamice - cum sunt cele din Palestina, Afganistan, Siria, Eritrea sau Filipine - nu sunt probleme de teritorii sau natiuni, ci de credinta si religie. Sunt problemele Islamului si ale tuturor musulmanilor, si rezolvarea lor nu poate fi negociata si targuita prin recunoasterea dreptului inamicului la pamantul islamic pe care l-a furat, prin urmare nu exista nicio alta optiune decat Jihadul pentru Allah, si de aceea Jihadul este calea."

Fondatorul Palestinian Media Watch atrage atentia ca textul demonstreaza faptul ca Fratia Musulmana nu trebuie subestimata, citand pasaje din carte, cum ar fi: "Fratia nu se grabeste cu un entuziasm tineresc in actiuni imature si neplanificate. Trebuie cunoscut faptul ca jihadul si pregatirea pentru jihad nu este numai pentru a raspunde atacurilor inamicilor lui Allah, ci si pentru realizarea maretei misiuni a stabilirii unui stat islamic si intarirea religiei si raspandirii ei prin lume."

Mashuur scrie de asemenea ca "stindardul jihadului" va continua sa fie ridicat pana cand "fiecare centimetru de pamant islamic va fi eliberat, iar Statul Islamului va fi instituit."

Citeste mai multe despre Fratia Musulmana din Egipt.