Noi ciocniri violente au loc in piata Tahrir din Cairo, de 10 zile centrul protestelor impotriva presedintelui egiptean Hosni Mubarak. Confruntarile au inceput inca de la ora 04.00. Mai multe persoane au fost ucise cu focuri de arma trase impotriva manifestantilor ostili presedintelui, iar bilantul mortilor se adanceste. Mai mult voci acuza fortele guvernului ca incearca sa intimideze protestatarii.

Suporteri pro-Mubarak, prizonieri intr-o statie de metrouFoto: Reuters

Evenimentele din piata Tahrir:

Ora 00:40 Un jurnalist al televiziunii publice suedeze SVT a fost "grav ranit" cu lovituri de cutit in Egipt, a anuntat in cursul serii postul de televiziune, care anterior precizase ca nu mai are informatii de la reporterul sau de la pranz, relateaza AFP. "Jurnalistul Bert Sundstroem este grav ranit. In prezent este spitalizat la Cairo", a anuntat SVT pe site-ul sau.

Ora 00.35 Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a declarat intr-o conferinta de presa la Berlin estet "scandaloasa şi total inacceptabila", represiunea egipteana împotriva mass-media şi drepturile omului.

Ora 00.30 Unul dintre fondatorii Jihadului Islamic Egiptean, Tharwat Salah Shehata - condamnat la moarte in Egipt - le-a cerut egiptenilor sa continue lupta "impotriva faraonului si partidului sau putred", referindu-se la Hosni Mubarak

Ora: 22.20Hosni Mubarak pentru ABC: As demisiona acum, dar ma tem ca tara ar fi aruncata in haos/I-am spus lui Obama: Tu nu intelegi cultura noastra si ce s-ar intampla daca ma retrag acum

Ora 21,00 "Fratia Musulmana refuza categoric orice dialog cu regimul", a anuntat aceasta intr-un comunicat postat pe site-ul organizatiei.

Ora 18,50 Suleiman: Fratia Musulmana a fost invitata la negocieri. Vicepresedintele a afirmat ca revendicarile populare sunt "acceptabile" dar a acuzat forte din afara tarii ca incearca sa destabilizeze tara.

"I-am contactat, au fost invitati (...). Ezita. Spun ca ezita, nu refuza si este in interesul lor dialogul, care este o ocazie pretioasa pentru ei", a spus el.

Iata cele mai importante declaratii ale vicepresedintelui Egiptului:

  • Violentele sunt rezultatul unui complot.
  • Confruntarile din piata Tahrir vor fi investigate pentru a se stabili vinovatii
  • Toate sectoarele economiei, de la turism pana la comert, sunt afectate de proteste
  • Un milion de turisti au plecat din Egipt. Am pierdut un miliard de dolari doar din turism. Continaurea starii de fapt reprezinta un dezastru
  • Apelurile pentru plecarea lui Mubarak sunt un apel la haos

Ora 18,30 Ciocnirile s-au reluat intre protestatari si sustinatorii regimului Hosni Moubarak, in piata Tahrir, unde, pentru prima oara, un strain a fost ucis, potrivit martorilor si serviciilor de prim-ajutor.

Deocamdata nu se stie identitatea sau nationalitatea acestui strain sau motivul pentru care a fost ucis. Este pentru prima oara de la inceputul miscarii de contestare cand un cetatean strain este ucis in Egipt.

La inceputul serii, mii de manifestanti ostili regimului erau masati in piata Tahrir.

Ora 17,45 Televiziunea de stat anunta ca vicepresedintele Omar Suleiman va face "o declaratie importanta" in scurt timp. Un supermarket a fost incendiat in Cairo

Ora 17,05Ministrul egiptean al Santatii: 8 morti si 890 de raniti in confruntarile din Piata Tahrir

Ora 17,00 Suporterii presedintelui Hosni Mubarak rascolesc hotelurile din Cairo in cautarea jurnalistilor straini, anunta televiziunea Al Arabiya.

Ora 16,50 Vicepresedintele Egiptului Omar Suleiman a precizat ca nici Mubarak si nici fiul sau nu se vor inscrie in cursa prezidentiala.

Totodata, Suleiman a ordonat eliberarea imediata a tinerilor militanti

Ora 16,30 Departamentul american de Stat a denuntat o "campanie concertata" impotriva presei straine care relateaza revoltele din Egipt.

"Asistam la o campanie concertata care urmareste sa intimideze ziaristii straini din Cairo si sa le perturbe munca", a afirmat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Philip Crowley, pe contul sau de Twitter.

Ora 15.45Al-Jazeera: Armata trage in aer pentru a preveni protestatarii sa avanseze

Ora 15.30 Armata da semne ca intervine impotriva sustinatorilor lui Mubarak; mai multe tancuri si soldati care patruleaza se pozitioneaza in calea militantilor pro-Mubarak care arunca cu pietre in protestatari;

Ora 15.10FOTOGALERIE Corespondenta speciala din Egipt, Cristian Botez, freelancer: Vineri, ziua decisiva. "Va fi razboi! Va fi macel!", spun protestatarii

Ora 15.20BBC: Premierul egiptean Ahmed Shafiq sustine un discurs televizat, in care si-a cerut scuze pentru violente: "situatia a scapat de sub control ... vom face o ancheta asupra lipsei de securitate din teren"; Shafiq sustine ca a discutat telefonic cu protestatari aflati in piata;

Ora 15.00 Premierul egiptean a anuntat ca este pregatit sa discute cu protestatarii (AFP)

Ora 13,45 Tancurile armatei i-au determinat pe manifestantii pro-Mubarak sa revina pe pozitiile initiale.

Cele doua tabere au aruncat cu pietre una in cealalta. Batalia s-a deplasat pe o strada vecina, unde partizani ai regimului au aruncat cocktailuri Molotov. In piata s-au auzit focuri de arme.

Aproximativ 150 de tineri strangeau pietre de pe un teren viran aflat pe strada Mohammed Hagag pentru a le aduce la locul confruntarii, in timp ce ranitii erau transportati la spitalele de campanie.

Ora 12,50 Mai multi membri ai miscarii libaneze Hezbollah au evadat din inchisoare

Ora 12,30 Coalitia nationala pentru schimbare a refuzat sa negocieze cu puterea inainte de plecarea presedintelui Hosni Mubarak, a declarat joi, pentru AFP, un purtator de cuvant.

Ora 12,00 Manifestantii pro-Mubarak au rupt cordonul armatei care separa cele doua tabere din piata Tahrir

Ora 11,50 Organizatorii protestelor anti-guvernamentale au anuntat ca au arestat 120 de persoane ale caror acte indicau ca faceau parte din politie sau erau membri ai partidului aflat la putere, majoritatea fiind arestati in timp ce atacau demonstrantii.

Kamal Ismail, un membru al comitetului de organizare a protestelor, a aratat ziaristilor Reuters doua buletine confiscate de la barbati acuzati ca au incercat sa se inflitreze in tabara protestatarilor. Unul dintre buletine apartinea unui politist.

Ora 11,10 Vicepresedintele Omar Suleiman discuta, la aceasta ora, cu reprezentantii partidelor politice si ai fortelor de opozitie, in incercarea de a pune punct protestelor fara precedent care zguduie Egiptul de zece zile.

Ora 10.00 Numarul mortilor nu este clar. Ministerul egiptean vorbeste de 5 oameni ucisi, AFP de 7.

Ora 09:40 Purtatorul de cuvant al guvernului francez, Francois Baroin, a declarat, joi, laradio FranceInfocafranceziicare nu au"nicioobligatiede urgentapentru aramanepeteritoriulegiptean"trebuie sa se intoarca acasa "cat mai curandposibil."

Ascultati

Cititi fonetic

Dictionar - Afisati dictionarul detaliat

Ora 09.30 Armata a arestat mai multe persoane joi dimineata, potrivit Al Arabiya, insa nu se cunoaste numarul celor retinuti.

Ora 09:00 Un medic aflat in piata Tahrir anunta ca numarul mortilor in violetnele de miercuri noaptea de ridica la patru.

Ora 07:00 Numarul mortilor si ranitilor este in crestere.

Ora 06:00 Mai multe persoane au fost ucise joi dimineata devreme cu focuri de arma trase impotriva manifestantilor ostili presedintelui egiptean Hosni Mubarak aflati in piata Tahrir din centrul orasului Cairo, au spus martori citati de AFP.

Transmisiunea LIVE VIDEO a canalului Al-Jazeera (engleza):

Focurile de arma trase de simpatizantii presedintelui au facut de asemenea numerosi raniti, au mai relatat martorii.

Impuscaturi sporadice au inceput sa se auda incepand cu ora locala 04:00, aceeasi ora si la Bucuresti, si s-au auzit inca o ora mai tarziu, a relatat un corespondent AFP la fata locului.

Alianta juristilor egipteni a declarat intr-un comunicat ca demonstrantii anti-Mubarak din piata Tahrir au fost tinta focurilor de arma ale adversarilor, si multi dintre ei au fost ucisi sau raniti.

Focurile de arma au vizat demonstrantii impotriva regimului Mubarak aflati in piata Abdulmenem Riad, aproape de Piata Tahrir, transmite Al-Arabiya.

Potrivit postului de televiziune, soldatii au tras in aer pentru a-i speria pe cei care au deschis focul.

Potrivit unui fotograf AFP, mii de manifestanti au petrecut noaptea in piata Tahrir. Multi se pregatesc pentru rugaciunea de dimineata, in timp ce altii s-au incalzit in jurul focurilor de tabara.

Pe de alta parte, Departamentul american de Stat a cerut cetatenilor SUA sa paraseasca "urgent" Egiptul.

Americanii sunt sfatuiti sa se indrepte imediat catre aeroportul din Cairo, fiind preveniti ca "zboruri suplimentare dupa ziua de joi sunt putin probabile".

Miercuri seara, ministrul Sanatatii a anuntat la televiziunea publica trei morti si 639 de raniti dupa ziua sangeroasa de miercuri din piata Tahrir, din centrul capitalei Cairo.

Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari desfasurarea evenimentelor din Cairo

Citeste cum s-au raspandit manifestatiile si in Yemen