Un document clasificat american obtinut de Wikileaks arata existenta a trei persoane implicate in planificarea atentatelor din 11 septembrie 2001, despre care nu se stia pana acum, relateaza Washington Post, citat de Reuters.

Cei trei barbati, cetateni din Qatar, au ajuns in SUA in 15 august 2001, au studiat tintele atacurilor si au parasit tara pe 10 septembrie. Potrivit documentelor, cei trei "au vizitat World Trade Center, Statuia Libertatii, Casa Alba si alte zone din Virginia", inainte de a pleca la Los Angeles si de acolo la Londra.

Un oficial american a declarat ca cei trei au fost evaluati cu cateva zile inaintea atacurilor si ca anchetatorii au stabilit ca nu pot fi acuzati.

"Nu ii urmarim. Nu exista un caz activ. Au fost evaluati, dar s-a anulat", a declarat oficialul, negand informatii aparute in Daily Telegraph, potrivit carora autoritatile i-ar cauta pe cei trei.

Atat CIA cat si FBI au refuzat sa comenteze.

Raportul secret relateaza ca cei trei barbati faceau parte dintr-o lista a FBI de persoane care trebuie interogate in legatura cu atentatele. Dupa ce acestia au plecat de pe Coasta de Est, au stat la un hotel din apropierea aeroportului din Los Angeles. Angajatii de la hotel au spus ulterior anchetatorilor ca cei trei avea uniforme de tip pilot si foi printate cu liste cu nume de piloti, linii aeriene, numere si ore de zboruri.

Barbatii ar fi trebuit sa plece la Washington pe 20 septembrie 2001, in acelasi avion care, cu o zi dupa, a intrat in cladirea Pentagonului. Insa au plecat la Londra si apoi in Qatar.

Telegrama secreta a fost trimisa pe 11 februarie 2010, de Ambasada SUA din Doha, catre mai multe agentii din Washington, cu recomandarea ca un barbat pe numele Mohame al-Mansoori sa fie adaugat pe lista de supraveghere a guvernului.

"Este suspectat ca a ajutat oamenii care au venit in SUA inaintea atacurilor sa vada posibilele tinte si ca i-a sprijinit pe cei care au deturnat avionul", se precizeaza in nota.