Opozitia din Yemen pregateste organizarea unui miting de proportii pentru joi, in capitala tarii, in timp ce presedintele Ali Abdullah Saleh este asteptat sa tina miercuri un discurs in care sa anunte acordarea unor concesii, in incercarea de a stavili nemultumirile populatiei, anunta Reuters. Analistii considera, insa, ca schimbarile radicale din regiune ar putea fi un semn ca o eventuala revolta populara care sa cuprinda si Yemen-ul nu este departe.

Proteste la Sanaa, joia trecutaFoto: Reuters

Mitingul de joi este vazut ca un test pentru opozitia yemenita. Demonstratiile au inceput deja in Yemen inca dupa fuga presedintelui Ben Ali, fiind organizate atunci mitinguri de solidaritate cu poporul tunisian.

Saptamana trecuta insa, mii de oameni au iesit in strada la Sanaa, in urma unui apel al opozitiei yemenite, cerand plecarea de la putere a presedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat la conducerea tarii de 32 de ani. Protestatarii au scandat ca presedintele tunisian a fugit din tara dupa 20 de ani la putere, iar in Yemen, Saleh este la putere de peste 30 de ani. "Ajunge!", au scandat ei.

Revolutia Iasomiei, cum a fost numita revolta din Tunisia, care a dus la indepartarea de la putere a presedintelui Ben Ali, a provocat o unda de soc in mai multe tari arabe, in special in Egipt, teatrul unor manifestatii fara precedent impotriva presedintelui Hosni Mubarak in ultimele doua saptamani. Hosni Mubarak se afla la putere de 3 decenii.

In urma cu o saptamana, ministrul de Interne din Yemen respingea, insa, asemanarea cu Tunisia: "Yemen nu seamana cu Tunisia, Yemen este o tara democratica", a declara el, pentru AFP.