Trebuie sa mentionez ca pana la un moment dat am crezut ca revolta in Egipt este spontana si ca poporul, saturat de coruptia endemica si de lipsa de libertate, a iesit in strada sa-si ceara drepturile legitime. Asta pana au inceput schimburile de cuvantari intre Washington, Cairo, Riad, Teheran si tacerea mormantala care s-a asternut la Ierusalim.

Hosni MubarakFoto: AGERPRES

Deocamdata am pregatit o lista scurta cu cine castiga si cine pierde din evenimentele din Egipt.Deocamdata castiga urmatorii:

(1)Iranul, care plateste o polita grasa lui Mubarak pentru strambele primite aproape in orice subiect. Tot Iranul este in pozitia de win-win, slabind Arabia Saudita, Emiratele din Golf si Kuweitul, dar in special pe satana cel mic, Israelul.(2)Un castigator, chiar daca numai pentru o scurta perioada, ar fi reprezentat de producatorii de petrol, privati sau state. Spre exemplu Rusia, care are mare nevoie de niste bani proaspeti in pusculita. Sa nu ma vorbim de nemernicii privati de la Exxon pana la BP, care scumpesc petrolul cum vor muschii lor si polueaza; astazi a si urcat pretul petrolului cu 4 USD la baril.(3)Tote mizeriile islamiste de la Hamas si pana la Hizzbulah, care si-au amanetat popoarele la amanetul lui Ahmedinajad, din Teheran.

Cine pierde:

In primul rand Mubarak, in al doilea rand cei care l-au sustinut si si-au construit doctrina in Orientul Mijlociu bazandu-se pe el, pana au descoperit dupa 30 de ani ca este un dictator si nu respecta drepturile omului – americanii. Coalitia feudalilor din Golful Persic, in frunte cu Arabia Saudita, care si-a pierdut unul din potentialii aparatori in fata Iranului, ramanand sa se bazeze pe infidelii de Israelieni. Cred ca si Israelienii sunt destul de nervosi, vor trebui sa-si regandeasca apararea granitei de sud si daca Doamne fereste cade tratatul de pace cu Egiptul s-a zis cu pacea in Orientul Mijlociu pentru viitorii 30 de ani. Extremistii din Israel vor avea cea mai buna dovada ca au avut dreptate – nu se poate face pace cu arabii. Tot perdanti vor fi si palestinienii moderati, care vor vedea cum cel mai bun mediator si sustinator pe care l-au avut se departeaza impreuna cu sperantele lor pentru o viata normala si pasnica.

Marii perdanti vor fi milioanele de cetateni egipteni onesti care au iesit in strada sa-si ceara drepturile pe care probabil nu le vor primi, schimband o dictatura cu o alta poate una mai sangeroasa.

Cateva cuvinte dulci pentru baietii si fetele de la Washington:daca nu ati invatat lectia iraniana urmeaza sa primiti una si mai dura in Egipt.Daca nu ati inteles de ce Carter a fost un Presedinte nepotrivit veti vedea de ce Obama este unul de acest soi.

Deocamdata incepe sa apara o posibila configuratie de iesire din criza cu ajutorul unui demers “democratic original.” Vice Presedintele, adica loctiitorul Presedintelui Mubarak, va fi super-spionul vesel, cu relatii bune prin vecini, scolit in Rusia, la Frunze, dar si la academiile de informatii americane,Omar Suleiman. Cred ca merita un profil biografic serios pe care il veti primi. Armata primeste numai Premierul. Viitorul premier al Egiptului va fi de la armata, Maresalul de Aviatie,Ahmed Mohamed Shafik. Al-Jazeera anunta ca sotia si fiii lui Mubarak sunt deja la Londra, poate s-a stabilit un orar sau poate nu, cert este ca eu mai cred ca Mubarak va ramane, deocamdata pentru urmatoarele saptamani.

Am sentimentul ca Obama isi va incheia primul si ultimul mandat, probabil in acelasi fel cum si l-a incheiat Carter, cine stie, poate gresesc!

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro