Presedintele egiptean Hosni Mubarak (82 de ani) a demis guvernul, anuntul fiind facut vineri noaptea intr-un discurs televizat, pe fondul revoltelor care au cuprins tara. Mubarak a anuntat ca simbata va instala un nou guvern si a promis reforme democratice in justitie si piata muncii. La putin timp dupa incheierea discursurilor, armata a preluat controlul asupra pietei centrale din Cairo. Presedintele american Barack Obama a purtat o discutie telefonica de 30 de minute cu Mubarak, anunta Reuters.

Hosni MubarakFoto: Reuters

"I-am cerut guvernului sa demisioneze si maine vom avea un nou guvern", a declarat presedintele egiptean intr-un discurs de unsprezece minute transmis de postul national de televiziune.

Hosni Mubarak a sustinut, de asemenea, o serie de reforme democratice: "Se vor lua masuri noi pentru un sistem judiciar independent, pentru democratie, pentru a le da mai multa libertate cetatenilor, combaterea somajului, imbunatatirea standardele de viata si extinderea serviciilor de sprijin pentru cei saraci", a spus Mubarak.

Presedintele american Barack Obama i-a cerut omologului sau egiptean sa ia "masuri concrete" pentru reforme politice si sa nu foloseasca violenta impotriva demonstrantilor care protesteaza impotriva regimului sau: "Le cer autoritatilor egiptene sa se abtina de la folosirea violentei impotriva demonstrantilor pasnici", a declarat Obama la scurt timp dupa ce a purtat o convorbire telefonica de 30 de minute cu Mubarak.

"Poporul egiptean are drepturi care sunt universale. Acestea includ dreptul de a se intruni in mod pasnic, dreptul la libertatea de exprimare si capacitatea de a-si alege propriul destin, chestiune fundamentala a drepturilor omului", a mai declarat presedintele american.

Obama a spus ca i-a cerut presedintelui egiptean sa-si pastreze promisiunile pe care le-a facut concetatenilor sai in cadrul discursului televizat. "I-am spus sa ia masuri concrete pentru a-si pastra promisiunile", a asigurat Obama.

Hosni Mubarak a promis reforme democratice, demisia actualului guvern si formarea unui nou cabinet, intr-un discurs televizat ca urmare a protestelor fara precedent.

Implicatiile demiterii guvernului asupra economiei egiptene

Egiptul este un producator insemnat de petrol si de gaze naturale. Canalul Suez insumeaza trasee de conducte strategice pentru transporturile de petrol din Golful Persic, facand din Egipt un coridor de tranzit important pentru pietele mondiale.

Productia de petrol si gaze naturale si veniturile realizate de Canalului Suez joaca un rol considerabil in economia egipteana. Productia totala de petrol a Egiptului a scazut in ultimii ani, de la un varf de aproape 935 de mii de barili pe zi in 1996, la nivelul actual de aproximativ 685 de mii barili pe zi. Consumul de petrol in Egipt si nivelurile de productie sunt similare, dar tara nu se bazeaza inca pe importuri pentru a satisface cererea interna. Egiptul are, de asemenea, cel mai mare sectorul de rafinare de petrol din Africa.

Scaderile in productia de petrol au fost compensate de dezvoltarea rapida a sectorului gazelor naturale, atat pentru consumul intern cat si pentru export. Egiptul are in prezent o retea de conducte care exporta gaze naturale catre Europa de Sud si tarile est-mediteraneene si gaze naturale lichefiate (GNL) catre Europa, Asia si America.

In prezent, Egiptul isi extinde capacitatea de productie de energie electrica prin utilizarea resurselor solare si eoliene si, de asemenea, prin dezvoltarea unei centrale nucleare, programata pentru anul 2015.

Criza financiara mondiala a incetinit eforturile de reforma in Egipt. Deficitul bugetar a urcat la peste 8% din PIB si cresterea PIB-ului a incetinit pana la 4,6% in 2009, preponderent din cauza cresterii reduse in sectoarele orientate catre export. In 2010, guvernul a cheltuit mai mult pe proiecte de infrastructura si publice. Exporturile au condus la o usoara crestere a PIB-ului, insa o revenire la nivelul de dinainte de recesiune - cand acesta a fost de 7% - este putin probabila. In ciuda nivelului relativ ridicat de crestere economica din ultimii cativa ani, conditiile de viata ale egiptenilor raman scazute.

Politia egipteana s-a ciocnit vineri cu protestatarii antiguvernamentali care au iesit pe strazile din Cairo si Suez, in ciuda interdictiei dictate de autoritati. Demonstrantii cer inlaturarea presedintelui Hosni Mubarak, aflat la conducerea Egiptului de trei decenii.

Iata o cronologie a celor trei decenii de cand Hosni Mubarak se afla in fruntea Egitpului:

06 octombrie 1981 - Presedintele egiptean Anwar Sadat este asasinat in cadrul unei parade militare.

noiembrie 1981 - Hosni Mubarak este aprobat in functia de presedinte al Egiptului printr-un referendum national.

octombrie 1987 - Mubarak isi incepe al doilea mandat.

1989 - Egiptul reintra in Liga Araba.

octombrie 1993 - Mubarak isi incepe al treilea mandat.

iunie 1995 - Mubarak este tinta unei tentative de asasinat in Addis Ababa, Etiopa, in timp ce participa la un summit al Organizatiei pentru Unitatea Africana.

1997 - 58 de turisti sunt ucisi de focuri de arma in fata Templului Hatshepsut, langa Luxor. Responsabilitatea asupra atacului ii revine Grupului Islamic Egiptean (al-jama'ah al'islamiyah).

octombrie 1999 - Mubarak isi incepe cel de-al patrulea mandat.

decembrie 2000 - Egipt, Siria si Liban ajung la un acord asupra unui proiect de miliarde de dolari pentru o conducta ce transporta gaz egiptean prin Marea Mediterana catre portul libanez Tripoli.

martie 2005 - Protestele de strada din Kefaya atrag sute de egipteni care se opun unui nou mandat al presedintelui Mubarak. Demonstrantii incearca sa il reinstaleze pe fostul presedinte Gamal la conducerea tarii.

11 mai 2005 - Parlamentul voteaza pentru modificarea Constitutiei, astfel incat alegerile prezidentiale contestate de catre opozitie sa fie legitime.

27 septembrie 2005 - Mubarak depune juramantul pentru al cincilea mandat consecutiv. Ayman Nour Rival este singurul membru al Parlamentului care ramane asezat in timpul ceremoniei, pentru a-si arata refuzul de a accepta numaratoarea oficiala voturilor.

08 decembrie 2005 - Fratia Musulmana isi mareste numarul de locuri in Parlament dupa un an electoral marcat de violente, insa partidul lui Mubarak isi mentine majoritatea parlamentara. Opt persoane au fost ucise in ultima zi de vot, pe 7 decembrie.

19 noiembrie 2006 - Mubarak declara ca isi va pastra responsabilitatile prezidentiale pentru tot restul vietii sale.

04 iunie 2009 - Presedintele american Barack Obama solicita un "nou inceput" in relatiile dintre Washington si lumea islamica.

26 martie 2010 - Fostul sef nuclear, liderul opozitiei egiptene, Mohamed ElBaradei face prima aparitie publica dupa o intoarcere istorica in Egipt in luna februarie. ElBaradei declara ca ar lua in considerare o oferta prezidentiala.

27 martie 2010 - Mubarak se intoarce din Germania, dupa o interventie chirurgicala la vezica biliara.

25 ianuarie 2011 - Cel putin patru persoane sunt ucise in timpul "Zilei Maniei". Incep protestele anti-guvernamentale. Demonstrantii ies in strada manati de saracie si represiunei.

27 ianuarie - Fortele de securitate ucid un protestatar beduin in partea de nord a regiunii Sinai din Egipt, aducand numarul mortilor la cinci, in a treia zi de proteste. Mohamed ElBaradei - stabilit in Austria - se intoarce in Egipt.

28 ianuarie - Fortele de securitate folosesc gloante de cauciuc si gaze lacrimogene pentru a-i opri pe protestatari. Serverele egiptene de internet sunt blocate pe tot cuprinsul tarii, in incercarea autoritatilor de a inabusi protestele. Demonstratiile continua sa aiba loc la Cairo si in alte orase importante, printre care Alexandria, Mansoura, Suez si Aswan.

Ramai pe HotNews.ro pentru a afla cum evolueaza situatia din Egipt