Cea mai mare regiune avicola a Japoniei este lovita de o epidemie de gripa aviara, care a obligat deja la sacrificarea a peste 400.000 de pasari din prefectura vecina Miyazaki, pe insula Kyushu (sud-vest), a anuntat miercuri o autoritate locala citata de AFP.

Pentru a impiedica raspandirea virusului, autoritatile prefecturii Kagoshima, situata la sud de Kyushu, au ordonat sacrificarea a 8.600 de pui si au interzis deplasarea a 5,22 milioane de pasari pe o raza de zece kilometri in jurul fermei Izumi, unde peste 200 de pui de pasari au fost gasiti morti.

Situatia grava l-a determinat pe premierul japonez Naoto Kan sa convoace miercuri dimineata o reuniune a Guvernului dupa ce analizele au confirmat ca ferma Izumi a fost afectata de o forma inalt patogena a gripei aviare.

In regiunea vecina Miyazaki, doua ferme au fost afectate de virusul H5 de la inceputul anului. Autoritatile au decis sacrificarea a 420.000 de pasari. Prefectura Kagoshima a produs in 2009 cea mai mare cantitate de carne de pasare din Japonia, precizeaza agentia de presa Jiji.