Un proiect demarat in 2004 care isi propunea sa inlocuiasca plantatiile de mac alb din care se obtine opiumul in Afghanistan cu trandafiri bulgaresti a inceput sa dea roade, relateaza Novinite.com.

Afghanistanul a produs in 2010 30 de kilograme de ulei de trandafir si participa in acest an la Saptamana Verde din Berlin, cel mai mare targ din lume pentru agricultura si alimente.

In 2004, un proiect sustinut de ministerul bulgar de externe si de ONG-ul german Welthungerhilfe a propus cultivarea trandafirului bulgaresc, o varietate unica cultivata pentru obtinerea uleiului folosit in industria parfumului, in Afghanistan, tara care, in ciuda razboiului dus de fortele occidentale impotriva talibanilor, continua sa ramana cel mai mare producator si exportator de heroina.

Semintele donate de Bulgaria in 2004 au prins radacini in provincia estica Nangarhar.

Cantitatea totala de ulei de trandafir produsa in 2010 a fost de aproximativ 4.000 de kg, majoritatea provenind din Bulgaria, din celebra Vale a Trandafirului. Uleiul de trandafir costa 4.000 - 5.000 de euro pe kilogram si este utilizat pentru crearea unora dintre cele mai scumpe parfumuri din lume.

In Afghanistan, din cultivarea trandafirilor traiesc in prezent aproximativ 5.000 de oameni, sau 720 de familii.

Uleiul de trandafir a fost simbolul Bulgariei si a fost utilizat pentru promovarea turismului acestei tari, fiind organizat chiar si un Festival al Trandafirului in orasul Kazanlak, care atrage mii de turisti din strainatate.