Un caine care imita perfect salutul nazist a infuriat atat de tare Guvernul german din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, incat oficialii germani au inceput o campanie obsesiva impotriva stapanului animalului, un finlandez pe nume Tor Borg, arata documente descoperite recent, potrivit BBC. Ministerul german de Externe de la acea vreme le-a cerut diplomatilor sai din Finlanda sa adune informatii despre caine si chiar sa gaseasca o cale de a sabota si ruina afacerile lui Tor Borg, care conducea o companie farmaceutica.

Sotia lui Tor Borg, Josephine (cetatean german, cunoscuta pentru atitudinea sa anti-nazista), l-a poreclit Hitler pe cainele "botezat" initial Jackie, pentru felul straniu in care acesta ridica labutele atunci cand saluta si care semana izbitor cu salutul nazistilor, urmat de traditionalul "Heil Hitler!".

Documentele descoperite recent releva faptul ca Tor Borg a fost chemat la Ambasada Germaniei pentru a raspunde la unele intrebari, fiind acuzat de insulta la adresa lui Adolf Hitler. Diplomatii germani au facut chiar eforturi pentru a-l aduce pe Tor Borg in fata instantei, insa nu au reusit.

Potrivit surselor citate, "povestea" a luat sfarsit in martie 1941, dupa cateva luni, cand Cancelaria de la Berlin a decis ca "circumstantele nefiind 100% clare, nu este necesar sa mergem mai departe cu acuzatiile". De asemenea, nu se stie cu exactitate daca Adolf Hitler a fost implicat personal in "ancheta".