O publicatie controlata de Guvernul de la Teheran a afirmat joi ca autoritatile iraniene au retinut o americanca sub acuzatia de spionaj, transmite FoxNews. Informatia vine dupa ce, in iulie 2009, iranienii au arestat alti trei americani (o femeie si doi barbati) in apropiere de frontiera irakiana. Ei au fost acuzati oficial de spionaj. Dupa mai bine de un an, in septembrie trecut, autoritatile iraniene au eliberat-o din inchisoare pe americana Sarah Shourd.

Cotidianul Farsi a relatat ca, in momentul in care a fost arestata de autoritati, femeia in varsta de 55 de ani ascunsese in dinti "un dispozitiv sau un microfon de spionaj". Incidentul a avut loc in Nordouz, la granita de nord-vest a Iranului.

Potrivit informatiilor, americanca sosise din Armenia si nu detinea viza.

Agentia Fars sustine ca retinerea femeii, identificata drept Hal Talayan, a avut loc "cu circa o saptamana in urma".

Acesta nu este primul caz in care autoritatile iraniene aresteaza cetateni americani, acuzati de spionaj. In iulie 2009, Sarah Shourd, Shane Bauer si Josh Fattal au fost arestati pe teritoriul iranian, in apropiere de frontiera irakiana. Ei au fost acuzati oficial de "spionaj" de un judecator desi americanii au sustinut mereu ca au trecut granita dintr-un simplu accident.

Shourd a fost eliberata in septembrie 2010 "din mila islamica", in timp ce perioada de detentie pentru Bauer si Fattal a fost prelungita de judecatorii iranieni.

In legea islamica, spionajul este pedepsit cu moartea.