Autoritatile iraniene au eliberat-o din inchisoare, marti, pe turista americana Sarah Shourd, intemnitata de un an de zile sub acuzatia de spionaj, relateaza AFP, citand Press TV. Duminica, procurorul-sef din Teheran, Jafari Dolatabadi, a declarat ca Iranul este pregatit sa o elibereze pe Shourd in schimbul unei cautiuni de 500.000 de dolari. Familia femeii a anuntat ca nu dispune de banii solicitati de Iran.

Sarah ShourdFoto: Reuters

Un cameraman al NBC a declarat pentru Reuters ca a vazut-o marti pe Sarah Shourd parasind inchisoarea Evin din Teheran unde era intemnitata. Informatia a fost confirmata de avocatul femeii, Masoud Shafie, care a spus ca Shourd se indreapta spre ambasada Elvetiei, cea care reprezinta interesele americane in Iran.

O declaratie postata pe site-ul procuraturii iraniene afirma ca Shourd a fost eliberata pe cautiune.

Sarah Shourd si alti doi americani au fost arestati in iulie 2009, pe teritoriul iranian, in apropiere de frontiera irakiana. Ei au fost acuzati oficial de "spionaj" de un judecator, iar Dolatabadi a afirmat ca dosarul lor este "practic inchis".

"In ceea ce o priveste pe femeia acuzata, a fost stabilita o cautiune de 5 miliarde de riali (circa 500.000 de dolari) si ea poate fi eliberata dupa ce o plateste", a adaugat procurorul Teheranului.

Eliberarea lui Sarah Shourd "din mila islamica" a fost anuntata initial de guvernul iranian pentru sambata, dar a fost blocata in ultimul minut de justitie, care a afirmat ca examinarea dosarului celor trei turisti americani "nu a fost definitivata".

Justitia iraniana a prelungit in schimb perioada de detentie pentru ceilalti doi americani, Shane Bauer si Josh Fattal, a precizat Jagari Dolatabadi.

In legea islamica, spionajul este pedepsit cu moartea. Familiile celor trei americani sustin insa ca acestia au trecut granita dintr-un simplu accident.