China a lansat vineri un avertisment asupra activitatilor militare in zona sa economica exclusiva, inaintea exercitiilor militare comune Coreea de Sud-SUA, programate in week-end ca un "spectacol de forta" impotriva aliatului Beijingului, Coreea de Nord, relateaza AFP.

"Avem o pozitie consistenta si clara cu privire la aceasta problema. Ne impotrivim actiunilor militare de orice parte in zona noastra economica exclusiva fara permisiune", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului de Externe.

Beijingul a anuntat ca se opune "jocurilor de razboi", dupa atacul Coreei de Nord, premierul Wen Jiabao avertizand asupra "actiunilor provocatoare".

Si Coreea de Nord a avertizat vineri ca exercitiile militare americano-sud-coreene, care incep in weekend, vor aduce Peninsula in pragul razboiului. Avertismentul intervine in conditiile in care Lee Hee-won, un consilier prezidential insarcinat cu problemele de securitate, a fost numit noul ministru al Apararii, dupa ce Kim Tae-young si-a dat demisia cu o zi inainte.

Coreea de Nord a deschis focul asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong marti. Doi militari si doi civili sud-coreeni au murit si alte 16 persoane au fost ranite.