Premierul israelian Beniamin Netanyahu a cerut luni modificarea modului in care juramantul de credinta ce va fi impus de o noua lege va fi aplicat. Noile modificari aduse fac juramantul obligatoriu si pentru evreii care doresc sa dobandeasca cetatenia israeliana, nu doar pentru cei de alte etnii, informeaza AFP. Evreii din afara Israelului au dreptul automat la cetatenie si erau exceptati de la acest juramant, pana la modificarile aduse astazi. Masura vizeaza in principal cetatenii arabi care se casatoresc cu femei palestiniene si doresc cetatenie israeliana.

Juramantul a aparut pentru prima data intr-o lege in data de 10 octombrie si prevedea ca orice persoana care doreste cetatenie israeliana trebuie sa depuna un juramant de credinta “statului democratic si evreiesc Israel”.

Propunerea a atras insa critici aspre din partea minoritatii arabe din Israel (20% din totalul populatiei), care il caracterizeaza drept "rasist", din cauza faptului ca ar viza in special palestinienii care doresc sa se stabileasca in Israel, in urma casatoriilor cu femei arabe din aceasta tara.