Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev l-a demis marti pe primarul Moscovei, Iuri Lujkov, care a ocupat aceasta functie timp de 18 ani, transmite AFP. Masura este vazuta ca una foarte curajoasa din partea lui Medvedev, primarul fiind aspru criticat pentru felul in care a gestionat criza provocata de incendiile de padure din vara. Premierul Vladimir Putin sprijina decizia, spunand ca a fost nevoie de masuri, intrucat relatia dintre presedinte si Lujkov nu functiona, potrivit Reuters.

Dmitri Medvedev si Iuri Lujkov, septembrie 2009Foto: Hotnews

Decretul, publicat pe site-ul Kremlin-ului, solicita ca Lujkov, in varsta de 74 de ani, sa fie "inlaturat din pozitia de primar al Mosovei, pentru ca si-a pierdut increderea in fata presedintelui rus". Documentul a fost emis in timp ce Medvedev se afla intr-o vizita in China si l-a numit pe adjunctul lui Lujkov, Vladimir Resin, ca primar interimar.

Putin a declarat ca vrea sa ajute la alegerea succesorului lui Lujkov. El a laudat realizarile acestuia in Moscova, insa a spus ca era "subordonat" lui Medvedev, sugerand ca nu ar fi trebuit sa il provoace.

Decretul a fost publicat la o zi dupa ce primarul s-a intors din vacanta.

Kremlin-ul l-a criticat public pe Lujkov pentru decizia de a isi lua concediu in luna august, cand Moscova era acoperita de smog in urma incendiilor.

Primarul a fost implicat si in scandaluri de coruptie, televiziunile dezvaluind luna aceasta mai multe documente care il incriminau.

Pe langa acuzatiile de coruptie legate de afacerile cu constructii ale sotiei sale, miliardara Elena Baturina, Lujkov a fost acuzat de asemenea ca ar fi distrus centrul istoric al Moscovei.

Luni, Lujkov a declarat ca nu va demisiona in mod voluntar. El a fost numit in functie de Boris Ieltin in 1992 si a devenit popular printre moscoviti pentru mai multe proiecte de infrumusetare a orasului.

Inainte ca primarul sa devina functie numita de presedintie in 2005, Lujkov a castigat fara probleme alegerile.

Acesta a fost aspru criticat insa de opozitia liberala pentru ca trimitea politia sa inabuse pana si cel mai mic protest in Moscova si pentru ca a descris marsurile pentru drepturile homosexualilor ca "satanice".

Premierul Vladimir Putin s-a aratat recent mult mai retinut in problema primarului Moscovei.