Statele Unite au oprit plata compensatiilor financiare anuale pe care le facea Spaniei pentru un accident din 1966, cand doua bombe cu hidrogen au cazut langa un sat din regiunea Almeria si au explodat la impactul cu solul, a declarat luni o sursa guvernamentala de la Madrid, citata de AFP. Potrivit informatiilor oferite de un oficial din Ministerul Stiintei si Inovarii, intelegerea existenta dupa accident intre cele doua state "a expirat" anul trecut.

In ianuarie 1966, un bombardier B-52 al US Air Force s-a ciocnit in aer cu unavion cisterna KC-135, in timpul unei operatiuni de alimentare cu combustibil desfasurata deasupra sudului Spaniei.

Doua din cele patru bombe cu hidrogen de tip Mk28 aflate in bombardier au explodat dupa ce au cazut in apropiere de localitatea Palomares, imprastiind plutoniu radioactiv. O a treia bomba a fost recuperata intacta, iar cea de-a patra nu a fost gasita inital, in ciuda unor operatiuni de cautare intense. Proiectilul a fost recuperat ulterior, dupa ce un pescar local a relatat marinei americane ca l-a vazut cazand in mare.

Accidentul a provocat moartea a sapte militari americani, aflati la bordul aparatelor. Patru aviatori au supravietuit.

Dupa accident, Guvernul de la Washington a oferit compensatii anuale Spaniei, pentru a monitoriza nivelul de poluare si a efectua analize de sange celor peste 1.000 de locuitori din zona. Publicatia El Pais a precizat ca suma oferita anual era de 403.000 de dolari.

Ziarul spaniol a mentionat ca "urme de plutoniu si americiu au ramas pe aproximativ 20 de hectare", din cele 260 de ha contaminate initial.

In 2007, autoritatile de la Washington si Madrid au semnat un acord prin care SUA erau de acord sa curete zona. Astazi insa, Guvernul spaniol "vrea ca Washingtonul sa accepte inlaturarea plutoniului" deoarece Spania nu detine un spatiu adecvat de eliminaresa deseurilor radioactive.

Departamentul american al Energiei a declarat luni ca "aranjamentul de repartizare a costurilor cu Regatul Spaniei, care a inceput in 1966, s-a terminat in anul fiscal 2008" si ca verificarile realizate la fata locului in 2009 au fost acceptate de catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica.