Dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, a condus pe un Harley Davidson impreuna cu un grup de motociclisti prin imprejurimile Sevastopolului, premierul Vladimir Putin a sosit luni la Novgorod si imediat a patruns cu trup si suflet in arheologie, scrie Kommersant. De data aceasta, seful guvernului rus a ales elicopterul ca mijloc de deplasare. Aparatul a aterizat in plin centrul orasului, spre surprinderea generala a locuitorilor, care nu-si amintesc un eveniment similar nu numai in istoria asezarii, dar a oricarui alt oras rusesc.

Daca nu se pune, fireste, la socoteala, alt caz similar, cand Putin a aterizat la 100 m de Kremlin, repetand actul de vitejie al germanului Matias Rust.

Dupa un scurt contact cu multimea de gura casca, oficiali si forte de ordine, Putin a fost invitat sa viziteze Kremlinul local, cetate unde a fost semnat documentul de aderare a cnezatului Novgorodului la cnezatul Moscovei, act care a condus la aparitia statului rus.

Fericit ca se poate lauda cu ultimele descoperiri arheologice, guvernatorul regiunii, Serghei Mitin, a primit o replica neasteptata. „Ati cheltuit ceva bani”, a comentat Putin tentativele disperate ale guvernatorului de a justifica fondurile consumate din banii contribuabililor.

Tot aici, in Sala de granit a Kremlinului local, Putin a tinut o videoconferinta cu principalele expeditii arheologice ale tarii. Tuturor, el le-a promis ajutor material – in primul rand pentru a-i hrani pe studentii care fac practica pe diferite santiere.