Pacientul care a primit in martie primul transplant facial complet - cu exceptia canalelor lacrimare si pleoapelor - intr-un spital spaniol a aparut in public pentru prima data, anunta AFP. Cunoscut doar ca Oscar, barbatul a multumit echipei de medici si familiei.

Oscar, inainte si dupa transplantFoto: Agerpres

"Prieteni, vreau sa le multumesc coordonatorilor spitalului, intregii echipe medicale, familiei donatorului si familiei mele care ma sprijina zilele acestea", a declarat pacientul in varsta de 31 de ani.

Oscar a suferit un accident in urma cu cinci ani, cand s-a impuscat accidental in fata.

Pe 20 martie, o echipa de 30 de experti de la spitalul Vall d'Hebron din Barcelona a realizat primul transplant de fata, intr-o interventie care a durat 24 de ore. Oscar a primit muschii faciali, pielea, nasul, buzele, maxilarul, dintii, cerul gurii si pometii de la donator. Medicii au incercat sa ii modeleze fata asa incat sa semene cu a sa, nu cu cea a donatorului.

"Incet incet se recupereaza, dar are un drum lung si greu inainte pentru a obtine vorbirea inteligibila dinainte", a spus liderul echipei de medici.

Barbatul a recapatat simturile in mare parte din fata, exceptand mijlocul buzelor, insa nu poate consuma decat alimente lichide. Nu poate sa inchida ochii inca, insa deja reuseste sa isi miste sprancenele si sa zambeasca.

O echipa de medici din Franta a anuntat la inceputul lunii ca a realizat primul transplant de fata care a inclus pleoapele si canalele lacrimare, pe un pacient de 35 de ani desfigurat de o boala genetica rara.