Autoritatile din orasul Duisburg, scena momentelor de groaza de la festivalul de muzica rave in urma carora si-au pierdut viata 19 oameni, au afirmat, duminica, ca vor face tot posibilul pentru a stabili cauzele care au determinat aceasta tragedie, dar pana in prezent nimeni nu poate explica ce a declansat busculada, relateaza Le Monde.

Sambata dupa amiaza, 19 oameni au murit la "Love parade", celebra sarbatoare dedicata muzicii techno, dupa ce multimea a fost cuprinsa de panica.

Autoritatile au declansat o ancheta judiciara, dar se ridica deja intrebari legate de capacitatea orasului de a gazdui o asemenea multime de oameni. Terenul, cu o suprafata de aproximativ 120.000 de metri patrati, "putea gazdui pana la 300.000 de oameni si nu era plin", a afirmat Wolfgang Rabe, seful celulei de criza constituite la nivelul orasului, afirmatiile sale fiind insa contrazise de martorii oculari. Potrivit directorului adjunct al politiei locale, Detlef von Schmeling, "singura cifra de care suntem siguri" este cea a numarului persoanelor care au ajuns in gara din: 105.000 pasageri, intre orelele locale 9 si 14.

Detlef von Schmeling a afirmat ca politia a controlat atent accesul pietonilor inspre tunelul lung de 200 de metri si larg de 30 de metri si a facut tot posibilul pentru a ajuta victimele in urma "miscarii masive de panica".

"I-am prevenit inca de acum un an"

"I-am prevenit inca de acum un an, Duisburg nu este facut pentru Love Parade", a explicat presedintele sindicatului national al politistilor, Rainer Wendt, pentru cotidianul Bild. "Orasul este prea mic si prea stramt pentru un astfel de spectacol", a spus el.

Proprietarul marcii Love Parade, fondatorul unui lant de sali de sport, Rainer Schaller, a anuntat ca nu va mai organiza o noua editie a festivalului care a vazut lumina zilei in 1989 la Berlin.

Ulterior, Love Parade a migrat spre Ruhr, dupa ce autoritatile berlineze au retras autorizatia din cauza pagubelor provocate de participanti.

"Am crezut ca o sa mor"

Panica s-a declansat in momentul in care mii de persoane erau blocate in si in jurul tunelului. "Oamenii continuau sa impinga pentru a intra in tunel timp de zece minute si dupa aceea si-au dat seama de ce se intampla si au incercat sa se intoarca", a explicat un martor, la televiziunea NTV. "Multi oameni erau cazuti la pamant in timp ce altii incercat sa escaladeze zidurile pentru a intra in tunel", a continuat el.

Mai multi politisti au incercat sa intre in tunel, dar erea prea multa lume, a adaugat acesta. Un tanar de 18 ani a povestit pentru Bild ca "era imposibil" sa iesi din tunel. "Era ca si cum as avea un zid de oameni in fata mea. Am crezut ca o sa mor", a declarat el.

Potrivit organizatorilor, 1,4 milioane de oameni participa la acest eveniment in fiecare an. Festivalul a continuat la inceputul serii, in conditiile in care majoritatea participantilor nu erau la curent cu drama care s-a produs. Un purtator de cuvant al orasului Duisburg a afirmat ca autoritatile, temandu-se de alte miscari de panica, au refuzat sa evacueze imediat locurile in care erau stransi mii de oameni. Printre victime figureaza si patru straini, din Olanda, Italia, Australia si China. Pana in prezent, autoritatile au identificat 16 victime, cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

Angela Merkel, "bulversata"

"Sunt bulversata si trista in fata acestei suferinte si a acestei dureri", a declarat sambata seara cancelarul Angela Merkel, intr-un comunicat. "Acei oameni au venit sa sarbatoreasca", a adaugat ea, precizand ca a transmis condoleante familiei.

Vice-cancelarul si ministrul Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, si-a exprimat si compasiunea cu familiile victimelor: "Impartasim doliul familiilor persoanelor care au murit si speranta ranitilor si a apropiatilor lor", a afirmat el.

Papa Benedict al XVI-lea a anuntat "profunda sa tristete" in urma acestei tragedii. "Imi amintesc in rugile meie de tinerii care si-au pierdut viata", a declarat Papa.