Politia italiana a anuntat marti ca a desfasurat o operatiune impotriva organizatiei mafiote 'Ndrangheta, fiind arestate peste 300 de persoane, transmite AFP. Autoritatile au confiscat arme, droguri si milioane de euro in cursul operatiunii impotriva organizatiei criminale ce actioneaza cu precadere in regiunea Calabria, aflata in sudul tarii.

Raiduri anti-mafia in ItaliaFoto: Agerpres

Un comunicat al politiei a precizat ca peste 3.000 de politisti din Calabria si din nordul Italiei au luat parte la aceasta operatiune, considerata cea mai importanta din ultimii 15 ani. Cei arestati sunt acuzati de asociere la activitati mafiote, crima, trafic, santaj si alte infractiuni.

Procurorul anti-mafia Alberto Cisterna a declarat ca "arestarile efectuate in nord, si care au vizat interesele comerciale ale organizatiei criminale, confirma ca nordul Italiei este adevaratul teatru de operatiuni pentru 'Ndragheta". In nordul Italiei, arestarile au vizat cu precadere persoane ce lucrau in sistemul de sanatate, "un sistem pe care mafiotii il prefera, deoarece le permite sa stabileasca contacte cu politica si cu administratia publica".

Operatiunea politiei a intervenit dupa un razboi intern in cadrul organizatiei, in care filialele sale din nord au incercat fara succes sa se desparta de cele din sudul Italiei.

'Ndrangheta este una dintre cele patru organizatii criminale importante din Italia, impreuna cu Camorra (care actioneaza in regiunea Napoi), Cosa Nostra (Sicilia) si cu Sacra Corona Unita, activa in zona Puglia.

Institutul Eurispes a estimat ca veniturile obtinute de 'Ndrangheta din traficul de droguri si arme, prostitutie si santaj se ridica la 44 miliarde de euro.

Intr-o operatiune separata desfasurata luni impotriva 'Ndrangheta si Camorra, politia a confiscat bunuri de 1.3 miliarde de euro.